Lipsă de respect pe ultimul drum. Așa se pot descrie condițiile în care sunt ținute cadavrele pacienților care mor la Spitalul TBC din Bacău. În loc să fie depuse în sertare speciale, sunt așezate pe o bucată de piatră, într-o cameră ale cărei chei le primesc aparținătorii, dacă vor să le vadă.
„Mă așteptam să fie mai multe frigidere, de asta am și spus inițial că nu o sa merg să văd corpul tatălui meu. Am primit cheile de la o cameră. Când am deschis, tata era pus pe o piatră mare, acoperit. Nu era nici un frigider, cum îmi imaginam. Fiind ținut 24 de ore acolo, s-a schimbat la culoare”, ne-a declarat fiul unui pacient care a decedat recent în spital și care a rămas stupefiat de condițiile în care era ținut tatăl lui.
Deși pe site-ul unității nu apare, se pare că spitalul TBC ar avea morgă (foto), iar managerul spune că, la cerere, cadavrele se pot transporta la morga Spitalului Județean de Urgență Bacău, pentru autopsie.
„Avem o cameră izolată termic unde sunt ținute cadavrele. Unele rezistă mai bine, altele nu. Deocamdată, acestea sunt condițiile. Credeți-mă, este o listă lungă de lucruri care trebuie făcute. Deocamdată, sunt altele mai urgente”, spune managerul Mădălin Pârâianu, care a preluat conducerea spitalului de două luni.
Noul director are un sac de probleme de rezolvat
Printre acele lucruri urgente se numără și restricționarea accesului în și din interiorul spitalului, la acest moment pacienții cu TBC fiind văzuți frecvent în curtea spitalului, deși sunt contagioși. „A fost printre primele măsuri pe care le-am luat, pentru că nu exista până acum o recepție. Imediat finalizăm amenajarea ei, cu secretariat și tot ce e nevoie pentru ca pacienții să nu mai iasă și aparținătorii să nu mai intre după cum doresc”, a mai spus managerul.
Managerul spitalului spune și că pregătește o aplicație pe POR, axa 8.1.A, destinată reabilitării și dotării ambulatoriilor, prin care speră să consolideze și să extindă cu un etaj ambulatoriul TBC și să îl doteze cu aparatură nouă. Potrivit listei care apare pe site, unitatea spitalicească are aparatură și din 1972 și 1975, ultimele achiziții fiind tocmai din 2012. Suma maximă care se poate accesa este de 2,3 milioane de euro, termenul limită de depunere a proiectului fiind 20 octombrie.
Mircea a zis
E rezultatul numirii politice in functii de director, directoras, sef si sefut de catre partid a nomenclaturistilor si a odraslelor acestora, unii mai prosti ca alti. Sa zicem ca actualul director nu are nici o vina, e doar de doua luni iar in birocratia dementa de la noi in care fiecare nomenclaturist trebuie sa isi aduca neamurile si suplimentata schema de personal cu putorile de partid, dureaza cateva uni sa iti semneze toti imbecilii de prin minister o aprobare ca sa schimbi un vas de toaleta. Important e ca le-a marit Dragnea salariile pe spatele domeniului privat, ma uitam la organigrama de la primaria Margineni, un sofer 4600 lei brut care plimba copii la scoala de doua ori pe zi in rest sta mai mult acasa, un consilier care iti elibereaza cand si cand o adeverinta care va trebui semnata de inca 5 personaje de acolo ia 4500 lei. Nici in multinationale nu se castiga in halul asta, cum sa mai fie bani si de investitii cand se arunca cu nemiluita bani pe salarii, problema este aceeasi in toate domeniile statului, cati sunt personal administrativ la TBC care capuseaza spitalul? Tot felul de sefi, directori, secretare adusi pe linie politica si mai putin personal util ca medici, asistente, electricieni, soferi si ce or mai fi necesitand spitalul. Noi nici mortii nu avem unde sa ii tinem, exista macar vreun crematoriu uman in oras si sa fie si functional? Ce e acolo e ramas de la Ceausescu, putorile de partid nu au fost in stare nici macar sa varuiasca.
Adrian a zis
Domnul Benea e vinovat. A condus județul 12 ani. Putea rezolva cel putin această problemă!
. a zis
Adrian, esti intr-o mare eroare, Spitalul TBC este administrat de Primaria Bacau, primarie condusa de PNL pana acum 2 ani. Daca vrei sa vezi ce investitii s-au facut in spitale mergi la Spitalul Judetean de Urgenta, acolo unde Benea, pe cand era presedinte la CJ, a propus proiecte si a alocat sume importante pentru investitii, proiecte continuate si in ultimii anii. Si, atentie, vorbim strict de partea de modernizare infrastructura, nu de atitudinea si de profesionalismul angajatilor, asta e alta discutie!
Vasilica a zis
Nu, da au furat in draci pentru vile si pentru clinicile particulare. Auzi, Bacaul, un oras saracit, murdar, e in topul national la clinicile private! Imaginea coruptiei generalizate! Nu a bunastarii, ci a polarizarii societatii, ca in America de Sud. Pai nu prin Brazilia cauta sa se refugieze si mustaciosul de Dragnea? Mai romani, da multe mizerii mai suportati acestor golani din politica!