Frecventa si nonsalanta cu care multe dintre autoritatile locale sau centrale incalca prevederile unei legi esentiale pentru democratie, Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica din Romania, a determinat aparitia unui proiect care sa incurajeze tocmai dialogul intre societatea civila si autoritatile publice locale si pentru imbunatatirea cadrului legal existent. Acest proiect este sustinut de miscarea „Coalitia 52”, al carei promotor este Academia de Advocacy din Timisoara, dar lansat in toate cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii. In Regiunea Nord-Est lansarea a avut loc – asa cum v-am infomat deja -, in Bacau, la Camera de Comert si Industrie Bacau, membru al miscarii care a ajuns, la nivelul zilei de 8 februarie, la 204 membri. In judetul Bacau, la aceasta miscare au mai aderat un numar de organizatii nonguvernamentale din Onesti, reunite in proiectul Coalitia de Lobby si Advocacy.
„Stim si simtim cu totii ca starea actuala a economiei si societatii romane, in general, nu este deloc imbucuratoare – a spus, la conferinta de lansare de la Bacau, directorul general al Camerei de Comert, Mihai Tulbure. Conform studiilor de specialitate, una din cauzele deloc de neglijat ale acestei situatii tine tocmai de lipsa de transparenta a deciziilor autoritatilor si de lipsa actului de consultare a celor care sint, ulterior, pusi sa aplice deciziile si hotaririle lor. Starea generala a comunitatii judetului nostru este una de nemultumire. Multi agenti economici sint nemultumiti de taxele mari, de lipsa de viziune privind dezvoltarea durabila, de lipsa de preocupare a autoritatilor pentru promovarea economiei, pentru atragerea de investitii, de investitori si a programelor de sprijinire a intreprinzatorilor. Cetatenii din multe localitati sint nemultumiti de preturile utilitatilor, vor infrastructura in cartiere, scoli si spitale decente”.
Coalitia 52 propune solutii decidentilor politici si le ofera ocazia sa-si recistige credibilitatea. Ea a anuntat, insa, la conferinta de lansare, si strategia sa de amendare a Legii 52/2003. Pentru imbunatatirea calitatii vietii, in general, reprezentantii Coalitiei militeaza pentru marirea perioadei de consultare publica, in concordanta cu practicile la nivel european, organizarea dezbaterilor publice dupa o procedura unica si pentru sanctiuni directe aplicate sefilor institutiilor in care nu se respecta Legea 52.
Solutiile de schimbare a Legii 52/2003 au venit ca urmare a rezultatelor unei cercetari la nivel national, care arata ca aplicarea legii este, in prezent, una formala, deficitara si nefunctionala. Iar urmatorul pas in campania de advocacy il constituie organizarea de mese rotunde, in peste 20 de localitati din România, intre care si Bacau, pe 17 februarie, la care sint invitati sa participe parlamentari, consilieri locali si judeteni, conducerile primariilor si a Consiliului Judetean.
Dr.Vasile Botomei a zis
Felicitari pentru initiativa!
Felicitari si pentru conducerea Ziarului de Bacau care a publicat acest proiect.
Sanctiunea pentru nerespectarea conditiilor de publicitate, termene si respectarea dialogului in cadrul dezbaterilor publice pe proiecte prevazute a fi puse in dezbateri publice, ar trebui sa fie de nulitate absoluta a actului adoptat.