• CET are de recuperat zece miliarde de lei de la combinatul de îngrășăminte și vrea să-și recupereze astfel datoria • Sofert va produce aburul industrial, pe care-l va redirecționa spre instalațiile de la CET, iar de aici spre oraș • deși va opri activitatea de producție, conducerea CET susține că salariații nu vor fi trimiși în șomaj
Agentul termic necesar preparării apei calde furnizate pe sistemul de termoficare al punctelor termice de cartier ar putea veni în următoarea perioadă de la Sofert. Pentru că societatea care produce îngrășăminte chimice va funcționa cel puțin în următoarea lună, reprezentanții CET s-au gîndit că pot profita de această ocazie pentru a anula datoria foarte veche pe care firma o are de mai mulți ani. Sofert are de achitat CET-ului, în contul aburului industrial furnizat în urmă cu mai mult timp, circa zece miliarde de lei. „Ne-am gîndit să recuperăm creanța mai veche de la Sofert, iar astăzi (ieri – n.r.) am înaintat conducerii societății o solicitare de a ne furniza abur industrial. Din discuțiile anterioare pe care le-am avut, managerii societății au fost de acord, iar astăzi (vineri – n.r.) ar putea începe furnizarea aburului spre instalațiile noastre și redirecționarea spre oraș”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Motivele pentru care CET vrea ca în luna următoare să furnizeze apă caldă folosind aburul industrial de la Sofert țin de rentabilizarea activității societății. Producătorul de agent termic vrea să-și recupereze creanța de la Sofert, iar în al doilea rînd vrea să mai economisească niște bani. Producerea aburului necesar preparării apei calde este nerentabilă, întrucît cazanul de 100 MW funcționează la 50 la sută din capacitate. Încetînd activitatea de producție, firma va face ecomomie la gaz de mai multe miliarde de lei. În plus, nici instalațiile secundare nu vor mai fi puse în funcțiune, iar angajații nu vor mai beneficia de sporuri. Chiar dacă aburul industrial va proveni de la Sofert, băcăuanii nu vor fi afectați de această schimbare, ei urmînd să primească apă caldă tot după programul de furnizare de pînă acum.
Deși CET nu va mai produce în următoarea perioadă agent termic, ci doar îl va redirecționa pe cel primit de la Sofert spre rețeaua de temoficare a orașului, conducerea societății susține că nici unul dintre cei 410 salariați ai societății nu va fi trimis temporar în șomaj. „De cînd am preluat societatea, am decis ca toate lucrările de reparații și revizii curente să fie realizate de salariații societății. Dacă vom primi agent termic de la Sofert, vom începe reparațiile, iar oamenii vor avea de lucru”, a explicat Vasile Drăgușanu.
Cele zece miliarde de lei ajung pentru aproximativ două luni. Dacă Sofert se va închide după o lună, CET va reporni propriile instalații pentru a furniza băcăuanilor apă caldă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns