• s-ar putea ca, în urma discuțiilor de la Onești, consiliul local să poată demara programul de instalare a centralelor termice în oraș • pentru asigurarea agentului termic în această iarnă, Consiliul local Onești va trebui să preia o parte din CET Borzești
Autoritățile din Onești, Bacău și cele de la București au purtat discuții luni seara, la Onești, pe marginea preluării CET Borzești de către Consiliul local Onești. Deși problema părea pînă de curînd fără ieșire, se pare că de această dată s-a ajuns la o înțelegere.
La masa tratativelor s-au aflat Emil Lemnaru, primarul din Onești, prefectul Radu Cătălin Mardare, deputatul Viorel Hrebenciuc, Ilie Ștefan, secretar de stat în Ministerul Administrației Publice, Iulian Iancu, secretar de stat în Ministerul Industriilor, și Radu Bălășoiu, director economic la Termoelectrica București.
În urma negocierilor, Consiliul local din Onești începe din acest an programul de montare a centralelor termice în oraș, proiectul urmînd să fie finalizat pînă la începutul iernii 2003. Pînă atunci, însă, pentru asigurarea agentului termic către populație și, parțial, pentru platforma industrială, administrația locală va prelua din acest an o parte din CET Borzești. În linii mari, cam aceasta a fost soluția de compromis, pe care au agreat-o și cei de la București, dar și șefii administrației locale din Onești.
Consiliu local Onești intenționează să monteze 38 de centrale termice în oraș. Conform înțelegerii de ieri, pentru această investiție, administrația locală ar urma să primească sprijin de la Guvern. Deși nu s-a stabilit cu certitudine în ce va consta acest ajutor, cel mai probabil va fi vorba despre posibilitatea contractării un credit cu garanții guvernamentale. „Plata s-ar putea face eșalonat, dar cel mai mare avantaj ar fi că montarea centralelor termice ar duce la scăderea costurilor agentului termic”, ne-a declarat primarul Emil Lemnaru, care susține că, într-o primă etapă, investițiile vor costa circa 200 de miliarde de lei.
Însă această variantă nu va rezolva problema imediat. Consiliul local Onești va trebui să preia și o parte din CET Borzești. „Este vorba despre CET1, cu un grup de 50 de MW, care va asigura agent termic pentru populație în această iarnă și aburi pentru industrie”, a mai spus primarul din Onești. Prefectul Radu Cătălin Mardare ne-a declarat că și pentru preluarea CET Borzești Guvernul ar putea oferi sprijin autorităților oneștene, în această problemă urmează a să fie din nou discutată în detaliu.
Ce se va întîmpla, însă, din iarna viitoare, după ce oneștenii vor avea pus la punct noul sistem de centrale termice și nu vor mai avea nevoie de CET1? Prefectul Mardare nu a exclus posibilitatea ca administrația din Onești să închidă efectiv termocentrala, în cazul în care nu se găsește nici o altă soluție viabilă. „Dacă ar avea încărcarea optimă și s-ar face lucrări de modernizare, CET ar putea merge pe profit. Între timp se poate găsi un investitor”, a afirmat Radu Cătălin Mardare.
Cu alte cuvinte, de principiu, problema preluării, fie și temporare, a CET Borzești, a fost rezolvată. Primarul Emil Lemnaru va convoca o ședință extraordinară pentru vineri, 12 iulie, special pentru acest subiect. Rămîne de văzut ce decizie vor lua consilierii oneșteni de această dată. Dacă vor fi sau nu de acord să preia CET Borzești. „Era singura soluție pe care o aveam”, este de părere primarul Lemnaru. „Eu cred că de această dată primarul și viceprimarul vor reuși să-i convingă pe consilieri”, a spus optimist prefectul de Bacău. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns