Criza gunoiului din județul Bacău are o rezolvare, asupra căreia s-a căzut de acord în ceasul al 12-lea, cu o zi înainte ca Romprest să părăsească județul Bacău și să lase deșeurile din 65 de localități nestrânse.
Presiunile primarilor de orașe și-au găsit ecou la ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare), care a identificat soluția pentru ca localitățile să achite doar cantitățile de deșeuri colectate de pe teritoriul lor. Pentru aceasta, se renunță la principiul solidarității, care făcea ca orășenii să achite taxe mai mari decât locuitorii zonelor rurale.
„Principiul solidarității se schimbă în cel al solidarității echitabile, fiecare localitate va plăti doar gunoiul pe care-l produce. Reorganizăm sistemul pe niște baze pe care primarii și le-au dorit întotdeauna”, a declarat pentru Ziarul de Bacău Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS.
Până acum, primăriile plăteau la ADIS taxele culese de la contribuabili, și doar asociația plătea la cantitate către Romprest (pentru colectare și transport) și Eco Sud (pentru depozitarea la groape de gunoi ecologică – Celula 2). Sistemul nu a funcționat, ceea ce a dus la acumularea a 18 milioane de lei datorii.
Primăriile vor putea plăti la cantitate și pentru că se schimbă mecanismele de funcționare a sistemului, dar și pentru că a apărut OUG 74/2018 (pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu). Conform actului normativ, afirmă Bogdan Seto, primăriile vor putea achita sub formă de subvenție toate datoriile din urmă.
Planul ADIS va fi aprobat într-o ședință convocată pentru ziua de luni, 17 decembrie. Conducerea ADIS speră că se va ajunge la un consens, în special cu primarii de orașe, și vor fi stinse rapid datoriile achitate până acum.
După aceea, fiecare localitate va putea implementa propriile mecanisme de taxare în domeniul salubrizării. Se va putea ajunge chiar la momentul în care fiecare contribuabil va putea achita strict gunoiul pe care-l produce.
Același principiu, al „solidarității echitabile”, va fi aplicat și pentru municipiul Bacău și 22 de comune, pentru care operatorul de salubrizare va fi desemnat în urma unei licitații ce va fi declanșată „în cel mai scurt” timp, potrivit directorului executiv al ADIS.
Vom reveni.
Jona a zis
De fapt primariile nu prea plateau ca tot bugetul se ducea in salariile nesimtite ale trantorilor din primarii, daca un bibliotecar primeste net 3.000 lei, un sofer tot pe acolo, un functionar care incaseaza taxe la fel ca un bancomat are vreo 3500 lei net, un secretar vreo 7000 lei net si tot asa, de unde atatia bani pentru dezmatul acestor inconstienti angajati politic sau pe criterii de cumetrie, ca de competenta rar poate fi vorba, toate neamurile s-au aciuat prin primarii. Nu le-a dat guvernul bani din fondul de rezerva? Ce fac cu ei? Isi dau prime de batatut joc de cetatean? Prime pentru incompetenta si ineficienta? Tot ce se intampla cu neplata taxelor arata doar nivelul execrabil la care se afla primariile in raport cu firmele private care le platesc salariile nemeritate, sa va puna poprire si pe apa de la wc, se cunoaste ca nu aveti habar de nici o regula din economie. Si cum vine treaba ca un gunoi adus din mediul rural de la zeci de km e mai ieftin fata de cel adus din oras? Motorina e gratis? Nu aveti decat sa implementati colectarea selectiva, unde sunt acele tarcuri in care se putea aduna selectiv deseurile? Cand ii vad pe tantalaii astia de la gunoi cu un camion plin cu peturi, iti vine sa iti dai palme, cum naiba sa nu ai tu un compactor pe masina care sa le faca pachet si umbli asa cu ele si te plangi ca este cheltuiala mare? La noi parca e in filmele cu prosti.
Mihai a zis
In rural angajatii de ultima ora presteaza si la primari acasa, la taiat lemne, la muncile agricole. Plus ca sunt obligati sa aduca voturi in schimbul angajarii. Nu mai spun ca sunt angajati frati, cumnati, cumnate, fii ai primarilor, viceprimarilor, fini de botez, cununie, verisori, verisoare. Iar Prefectura acopera angajarile aranjate, prin delegatii la concursuri la care li se dau subiectele candidatilor anterior concursului, la care se copie ca la balamuc. Sunf comune care incaseaza 700.000-800.000 lei ca venituri proprii, cheltuie 4-5.000.000 lei pen si au 3-4 politisti comunitari, slugi la primari, viceprimari si contabili, consilieri personali ai primarilor. O tara de nebuni si derbedei!!!???
Gonzales a zis
Dacă te vezinteresează nebun, sunt locuri. … Și nu mai generaliza. … frustrările. Ieși cu frentează sus , cine ești și „ce poftesti”.Altfel, ești un HOT care striga „hoții ” …
iondinbacau a zis
Atat timp ca nu se va face o restructurare a posturilor in administratia locala, nu vor ajunge banii penytr plata serviciilor externe (gunoi, apa ,gaze).