„Managementul riscului”, o tema tratata, cu predilectie, in literatura de specialitate din aceasta perioada, este favorita presedintelui Societatii de Investitii Financiare „Moldova”, din Bacau, Costel Ceocea, care a scos de sub tipar, la Editura Economica, lucrarea intitulata „Riscul in activitatea de management”. Autorul este doctor in inginerie industriala, din 2009, dupa ce a sustinut, in fata comisiei de acordare a titlului, o teza cu aceeasi tema. „Teza de doctorat – spune Costel Ceocea – avea, insa, un pronuntat caracter didactic. Cartea vizeaza, pe de o parte, strategii pentru piata de capital si ofera solutii de acoperire a riscului prin propunerea unor astfel de strategii, iar pe de alta parte, pentru managementul societatilor comerciale, ofera o modalitate de constructie si de organizare a activitatii riscului, pe un exemplu concret, intr-o societate comerciala, Mecanica Ceahlau, din Piatra Neamt, cotata la Bursa de Valori. Este un studiu de caz despre cum ar trebui organizata identificarea riuscurilor, definirea profilului de risc, atitudinea fata de risc a managementului societatii si elaboreaza si unele instrumente de masurare, de gestiune, de acoperire a rsicului. Pe de alta parte, cartea ofera, pentru piata de capital, o serie de strategii complexe care se acopera una pe alta si pentru acoperirea, in final, a riscului”.
Lucrarea este structurata in cinci capitole, care trateaza cadrul conceptual al amangementului riscurilor, riscul ca activitate de management, managementul riscului pietelor de capital, modalitatile de masurare si acoperire a riscurilor pe piata de capital si identificarea si evaluarea riscurilor la societatea Mecanica Ceahlau pentru perioada 2009 – 2013. „Lucrarea – spune, in prefata cartii prof. univ. dr. ing. ec. Costache Rusu – este precisa si relevanta, dar se si defineste ca «un produs finit», lasa loc imaginatiei, dar pe urma o constringe la materializari concrete. (…) Expunerea curge normal, fara pretiozitati si artificii, intr-un discurs care implica mereu complicitatea cititorului, datorita soliditatii arguimentelor”. Lucrarea sta sub semnul unui silogism al profesorului de management, jurnalistului si consultantului Peter Drukner: „Prima sarcina intr-o afacere este sa supravietuiasca si principalul calauzitor nu este atit maximizarea profitului, cit evitarea pierderilor”.
Costel Ceocea este autorul a cinci lurari in domeniul managementului si a 19 studii, lucrari si articole aparute in publicatii de specialitate si a unor prelegeri sustinute in sesiuni de comunicari stiitifice, in tara si in strainatate. Este consultant de investiţii, expert contabil, auditor financiar stagiar, evaluator de societati comerciale, imobiliare si bunuri mobile, lichidator de societati comerciale, broker pe piata mixta si la disponibil, coordonator de sedinta pe piata creantelor si a licitatiilor si manager de achizitii.
Lasă un răspuns