Peste 100 de elevi de la 18 unități școlare din tot județul au participat ieri, la Centrul de Afaceri și Expoziți „Mircea Cancicov” (CAEx) Bacău, la o acțiune dedicată protecției mediului.
Evenimentul s-a înscris în seria activităților organizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău, în parteneriat cu CAEx, derulate în cadrul Săptămânii Verzi (Green Week), dedicată Zilei Mondiale a Mediului. „Mă bucur că sunt aici și elevi veniți din mediul rural – a declarat Corneliu Pricope, directorul CAEx Bacău -, pentru că, într-adevăr, aerul nu se oprește la granița unei localități, el este fără frontiere”. Totodată, el a mai subliniat evoluția ascendentă a municipiului Bacău în privința protecției mediului, prin proiectele pe care le-a implementat autoritatea locală în ultima perioadă, cum ar fi construirea de parcuri noi și reabilitarea altora mai vechi, lucru ce a dus la creșterea spațiului verde ce-i revine fiecărui locuitor, introducerea celor două grupuri de cogenerare la CET care au înlocuit centrala termică pe cărbuni, precum și reabilitarea termică, prin care s-a reușit, printre altele, reducerea emisilor de noxe rezultate în urma folosirii centralelor pe gaz.
Competiția, structurată pe două componente, una dedicată elevilor de liceu sau colegiu și cealaltă elevilor de gimnaziu, a urmărit atragerea de idei care să conducă la îmbunătățirea calității aerului în mediul în care aceștia trăiesc.
„Bacăul și Focșaniul – a declarat Maria Ionos, purtătorul de cuvânt al APM Bacău – sunt singurele orașe din România care s-au înscris cu activități prin care elevii și-au arătat punctul de vedere referitor la calitatea aerului din mediul urban. Supriza pe care am avut-o a fost că și copiii din mediul rural au vrut să-și expună puctul de vedere. Le-am solicitat să ne spună cum văd ei calitatea aerului din mediul în care trăiesc și dacă văd soluții pentru îmbunătățirea acestuia”. Sarcina celor de la APM nu a fost deloc ușoară în condițiile în care, în multe cazuri, au fost idei extrem de îndrăznețe care ar putea fi puse în practică în viitorul apropiat. Așa a fost exemplul liceenilor de la Colegiul Național „V. Alecsandri” care, de altfel, s-au și plasat pe prima poziție a competiției. Ei au venit cu soluții pentru transport, respectiv filtre speciale pentru autobuze și automobile, plantarea de anumite soiuri de copaci și de vegetație cu capacitate mare de absorbție a poluanților din aerul urban, fiecare cetățean urmând să aibă grijă de un copac, precum și amenajarea de grădini verzi pe acoperișuri.
Competiția a fost strânsă și la secțiunea dedicată afișelor și desenelor tematice, juriul având sarcina extrem de dificilă de a extrage cele mai valoroase lucrări sub aspectul mesajelor pe care le-au transmis. La final, o parte dintre desene au fost expuse într-un foaier al CAEx, cele care au prins și un loc pe podium primind diplome cu sigla Comunității Europene. Astăzi, tot la CAEx, este programată conferința cu tema „Calitatea aerului și mediul urban”, la care vor participa reprezentanți ai administrației publice locale, ai ONG-urilor, universităților, instituțiilor publice, operatorilor economici, precum și ai altor entități, pentru dezbateri și schimb de experiență pe tematici de protecție a mediului. (Florentin RADU)
tepii ariciului a zis
Ce grupuri de cogenerare visati? Ce reabilitare? Ce parcuri noi? Viseeeeee! Realitatea e aceea fara apa calda la robinet, cu gunoaie peste tot, cu gropi pe strazi si masini pe trotuare!