• peste 700 de cadre didactice calificate vor rămîne, anul acesta, fără loc de muncă • cei mai afectați sînt învățătorii, educatoarele și profesorii de matematică și biologie
Anul școlar 2002 – 2003 va începe cît se poate de sumbru pentru aproximativ 750 de învățători, educatoare și profesori de matematică și biologie, care vor îngroșa rîndurile șomerilor. Profesoara Mirela Berza, inspector de biologie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), spune că a primit nu mai puțin de 97 de cereri de suplinire din partea cadrelor didactice calificate, în condițiile în care numărul posturilor la nivelul întregului județ nu depășește 46 de catedre vacante. „Dintre cei care au depus cerere de suplinire, sigur vor primi post cei 13 candidați de la concursul de titularuizare, care au luat note cuprinse întrte 5,00 și 7,00, restul posturilor ocupîndu-se, în ordinea punctajului realizat, cu absolvenți ai facultăților de biologie, care nu s-au prezentat la titularizare. Cît privește posturile, marea majoritate a acestora sînt în mediul rural. De exemplu, în Bacău nu avem, în acest moment, nici o catedră vacantă”, ne-a declarat inspectoarea Mirela Berza.
Lucrurile nu stau mai bine nici în cazul învățămîntului primar ori al celui preșcolar. Inspectorul Eugen Teirău ne-a învitat în sala de ședințe a Centrului Județean de Asistență psihopedagohică, unde așezate pe o masă, cîteva teancuri de dosare depuse de suplinitorii calificați. În total, 550 de dosare, care se „bat” pentru circa o sută de catedre vacante.
O situația similară trebuie să rezolve și educatoarea Luminița Cojocaru, inspector cu probleme de învățămînt preșcolar. Singura diferență e de ordin statistic: Cojocaru trebuie să împartă vreo 90 de posturi la aproximativ 200 de cereri de angajare venite de la educatoare calificate. „Am ajuns să-mi doresc să mai plece cîte o educatoarea titulară prin Italia pentru a mai face rost de cîte un post”, ne-a declarat, mai în glumă, mai în serios, inspectoarea Luminița Cojocaru. Cît privește matematica, cea de-a patra disciplină care va înregistra, foarte probabil, șomeri în rîndul absolvenților facultăților de profil, numărul cererilor de angajare ajunge undeva la 180. „La ora actuală, în județ avem circa 30 de posturi, dintre care doar vreo zece în mediul urban. Acestea vor fi ocupate de către candidații de la concursul de titularizare care au obținut note între 5,00 și 6,99”, ne-a explicat profesorul Neculai Gruia, inspector de specialitate în cadrul ISJ.
La celelalte discipline, posturile existente vor acoperi, cel puțin anul acesta, cerința venită din partea suplinitorilor calificați. Mai mult, la limba română și limbi străine se vor organiza și testări pentru suplinitorii necalificați. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns