Dacă acționarul majoritar va lua decizia de a menține programul de modernizare pe rol, 600 de salariați ar trebui să se întoarcă la lucru pe 8 februarie. Pericolul ca 700 de salariați să fie concediați rămâne.
Petru DONE
Administrația societății Rafo Onești a decis prelungirea șomajului tehnic pentru cei 600 de salariați până pe 8 februarie 2013, inclusiv. Măsura – ne-a informat liderul Sindicatului Rafinorul, Ion Marian – a fost impusă ca urmare a situației critice prin care trece societatea cu privire la alocarea resurselor financiare necesare dezvoltării și repornirii rafinăriei, la plata drepturilor salariale, toate acestea cumulate cu iarna grea care conduce la imposibilitatea realizării unor lucrări în instalații.
„Situația critică prin care trec, astăzi, salariații – a precizat Ion Marian – este cea mai grea din 1997, perioadă în care societatea a funcționat doar șapte ani din 16 și șase luni din șapte ani de când unitatea a fost preluată de Petrochemical. În mod categoric, o unitate fără venituri proprii, fără investiții și fără a funcționa nu poate asigura la infinit protecție socială și cu atât mai mult în cazul unei unități cu capital privat. Astăzi, toate speranțele rafinorilor stau în așteptarea hotărârilor care vor fi luate în perioada 5 – 6 februarie cu privire la viitorul societății și salariaților.”
Cei 600 de salariați trimiși în șomaj tehnic la mijlocul lunii decembrie urmau să se întoarcă la lucru pe 1 februarie. „Cei care au plecat acasă – ne declara, atunci, Ion Marian – sunt plătiți cu 80 la sută din salariul de bază, dar mai primesc și sporul de vechime de 20 la sută, precum și tichete de masă. Practic, vor sta acasă, dar fără să piardă la salarii sau, mai bine spus, din veniturile lunare.”
Așa cum precizam anterior, Rafo Onești se află în portofoliul unor investitori ruși, printr-o companie cu sediul în Austria. Acționarul majoritar a promis, anul trecut, una din trei soluții pentru deblocarea situației în care se află rafinăria: va participa cu circa 20% din valoarea proiectului de modernizare a instalațiilor (pentru care s-a solicitat un credit bancar de circa 330 de milioane de euro), conform cerințelor pentru ca statul român să garanteze un credit bancar, va găsi un investitor care să intre alături de el în această afacere sau va căuta un cumpărător pentru această societate. „Petrochemical Holding (societatea prin care Goldovskyi deține rafinăria – n. n.) a fost și rămâne acționar majoritar la Rafo – le spunea acționarul majoritar salariaților. În ordinea de zi curentă, nu există punct referitor la vânzarea acțiunilor. La întrebarea Dvs. referitoare la cesionarea unei părți din acțiuni în schimbul investițiilor, aspectul este dificil și nu poate fi rezolvat doar pe baza dorințelor noastre. Orice parte din Rafo are valoare și destinație proprie, iar evaluarea necesită o expertizare financiară complicată și costisitoare. Pe scurt, nu toate dintre aceste negocieri sunt favorabile pentru noi. Criza financiara din Uniunea Europeană nu ajută acest proces.”
Goldovskyi i-a mai asigurat pe salariați că nu a fost respinsă opțiunea unui parteneriat cu unii investitori pentru finanțarea și modernizarea Rafo și pentru rezolvarea altor probleme ale întreprinderii. „Se lucrează – a spus acționarul majoritar -, dar nu toate amănuntele pot fi dezvăluite. Este vorba și despre secretul comercial și pentru că nu toate persoanele cu care discutăm vor deveni, la final, partenerii Rafo. Se înțelege că dezvăluirea anticipată a acestor informații este inadmisibilă”.
Acum acționarul și administratorii sunt așteptați să se decidă dacă vor aplica anunțata măsură de concediere a 700 dintre cei aprope 1.000 de salariați sau vor veni cu noi măsuri de redresare a situației. Prelungirea perioadei de șomaj tehnic pentru cei 600 de lucrători până pe 8 februarie, o dată care vine la două-trei zile după ce se va analiza măsurea concedierii, ar putea avea cel puțin două înțelesuri: ori se va decide concedierea ori redeschiderea capitolului programului de modernizare și de repornire a instalațiilor.
Somerul tehnic a zis
Ce minciuni indruga Marian!
Poate el si cu directorii si-au luat banii, dar cei din somaj tehnic n-au primit nici un ban de aproape 6 saptamani…
Realistul a zis
Si ce fac cei ca tine? Au facut ceva in scopul platiii salariilor? Ce il critici pa Marian. El furnizeaza informatiile pe care le are.
RASPOPITUL a zis
Chiar daca nu ma credeti, asta este adevarul : Salariile rafinorilor sunt consumate in campania electorala al liderului vostru de sindicat Ion Marian care pe langa asta este si director responsabil cu imaginea Rafo!! Iar patronul cu siguranta nu cunoaste situatia de fata!!