• 217 de șomeri și-au pierdut ajutorul de șomaj în acest an pentru că au refuzat un loc de muncă sau un curs de calificare
Irina Cojan are 28 de ani. A lucrat la o firmă în confecții, dar a rămas însărcinată și a trebuit să intre în concediu. „Patronul a fost de-acord și mi-a dat toate drepturile. A plătit tot ce trebuia pentru mine și nu am avut probleme. Dar cît timp am stat să îngrijesc copilul, firma a dat faliment. M-am înscris imediat la șomaj și am luat ajutorul. Cei de la Forțele de Muncă m-au îndreptat spre un curs de confecționeră. M-am înscris, dar am renunțat pentru că trebuie să aibă grijă cineva de copilul meu”, ne-a spus Irina. Ea dorește să se înscrie la un curs, dar la începutul anului următor, cînd va rezolva și problema copilului. Dar acesta nu va mai fi gratuit, iar pentru absolvirea lui, femeia va trebui să scoată din buzunar cel puțin 1,5 milioane de lei. De la începutul anului și pînă în prezent s-au înscris la cursuri și nu s-au mai prezentat sau au fost exmatriculați pentru absențe nemotivate, 217 șomeri, majoritatea tineri. Alți 60 de șomeri au refuzat încadrarea în muncă după absolvirea cursului. Anul trecut au fost înscriși la cursuri de calificare și au abandonat 322 de șomeri. Au refuzat un loc de muncă 20 de persoane. De regulă, motivația lor nu are un temei obiectiv, ei invocînd pur și simplu că nu le place meseria spre care au fost îndrumați, sau că nu se cîștigă bine. Iar alții, pur și simplu dau birr cu fugiții de la curs neanunțînd pe nimeni de gestul lor. „Șomerii care sînt îndrumați spre un curs de calificare sînt testați psihologic și aptitudinal. Înscrierea se face în funcție de profilul psihoprofesinal al persoanei consiliate. În funcție de abilitățile dovedite se îndrumă sau nu persoana spre un anumit curs”, ne-a declarat Cornelia Barbu, director managementul pieței muncii la AJOFM Bacău.
Conform Legii șomajului, persoanele care beneficiază de indemnizația de șomaj sînt obligate să participe la serviciile de formare profesională oferite și organizate de AJOFM Bacău. Șomerii care nu se mai prezintă la cursul de calificare, cît și cei care-l absolvă și refuză încadrarea în muncă oferită sînt obligați să restituie Agenției cheltuielile de organizare pentru cursul respectiv. Dacă numărul absențelor nemotivate depășește 10% din totalul orelor de curs, șomerul va fi exmatriculat, fără a mai avea dreptul la un nou curs gratuit. El este obligat să restituie cheltuielile efectuate pînă la data cînd a fost exmatriculat și își pierde totodată și ajutorul de șomaj. „Ei se pot retrage fără a suporta cheltuielile dacă se încadrează în muncă sau încep o activitate autorizată, potrivit legii. Pentru a recupera contravaloarea serviciilor oferite, noi le trimitem acasă decizii de imputare”, a mai precizat Cornelia Barbu. (C.T.)
Lasă un răspuns