Peste 3.000 de tineri din judetul Bacau figureaza, in prezent, ca persoane aflate in cautare de serviciu. Ponderea este destul de ridicata, reprezentind circa 17% din numarul total de someri in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau.
„Este vorba despre tineri intre 16 si 25 de ani, majoritatea cu studii primare si medii, 3% avind studii superioare. Situatia se prezinta astfel, la sfirsitul lunii decembrie 2010, cind rata somajului in judet era de 7,5%”, a spus Octavian Ticau, directorul AJOFM Bacau.
Din analizele realizate de catre instiututie, se pare ca aceasta categorie de someri, alaturi de cea a somerilor de lunga durata se integreaza si cel mai greu pe piata muncii.
„La finele lui 2010, avem in evidente 1.700 de someri de lunga durata, acestia impreuna cu tinerii avind cea mai mare dificultate de integrare pe piata muncii.
Cauzele principale sint lipsa de experienta invocata de multi angajatori tinerilor, iar in cazul somerilor de lunga durata, pregatirea, 75% avind un nivel redus al acesteia”, a mai spus Ticau.
Acestor cauze li se adauga, implicit, spun reprezentantii AJOFM Bacau si cea a incapacitatii multor someri din categoriile mentionate de a accesa informatii online legate de posibilitatea incadrarii in munca, motiv ca a stat de altfel, la baza initierii unui proiect cu finantare de la fondul social european, lansat oficial la sfirsitul anului trecut si care se deruleaza in perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2012.
Este vorba despre „DigitEgal: Utilizarea mediului electronic pentru a creste sansele gasiri unui loc de munca – sanse egale pentru toti somerii”, avind ca zona de implementare Regiunea Nord-Est si prin care se urmareste instruirea a 480 de someri tineri si de lunga durata in vederea dobindirii de catre acestia a tehnicilor si metodelor necesare utilizarii mediul informatizat in procesul de cautare a unui loc de munca.
„Practic, vor fi selectati cite 80 de someri din fiecare judet al Regiunii care vor participa la sesiuni de instruire on-line in sensul amintit, realizindu-se cinci module de instruire”, a explicat directorul AJOFM Bacau.
Selectia beneficiarilor proiectului se face in urma analizei privind situatia somajului si oferta de locuri de munca la nivelul regiunii, realizindu-se o baza de date cu somerii din Regiunea Nord-Est care se confrunta cu mari dificultati in accesa oferta de locuri de munca din cauza lipsei de cunostinte IT.
„Obiectivul general al proiectului este, plecind de la dificultatile tinerilor si ale somerilor de lunga durata amintite, tocmai de a sprijini imbunattirea capacitatii lor de ocupare, prin facilitarea accesului la informatia digitalizata”, a spus Octavin Ticau.
Proiectul este implementat de AJOFM Bacau in parteneriat cu SC Creare Resurse Umane SRL Bucuresti si SC Senior Interactive SRL Bucuresti si are un buget de 2.088.044 lei. Totalul somerilor aflati in evidentele AJOFM Bacau era, la 31 decembrie 2010, de 17.619. (Madalina ROTARU)
ina a zis
”Sa traiti bine” asta e o dovada cu somerii ca se traieste f.f.bine cu PDL-U.Dracu va mai alege.