• Cristian Dospinescu a fost disponibilizat din industria petrolieră • salariile compensatorii le-a investit într-o firmă de construcții și acum are o cifră de afaceri de peste un miliard de lei
Atunci cînd se întîmplă să rămînem fără loc de muncă, mulți dintre noi clacăm și nu mai avem curajul să o luăm de la zero. Sînt, însă, și oameni care au dat dovadă de multă tărie, iar roata vieții s-a întors pentru ei. Ei au devenit, din șomeri, patroni prosperi. Secretul? Curaj și multă muncă. Plus un dram de noroc. Acel noroc pe care și-l mai face și omul.
Cristian Dospinescu a fost inginer constructor la Schela de Foraj Zemeș. „M-am angajat în 1997, imediat ce am terminat facultatea. La schelă mă ocupam de redarea terenurilor agricole în circuit. În toamna lui 1999 au început pregătirile pentru privatizare. Un prim pas au fost disponibilizările. Eu am intrat în ultima serie a celor disponibilizați”, povestește Cristian Dospinescu.
De la schelă, a fost dat în șomaj și a primit salariile compensatorii într-o singură tranșă. În total vreo 20 de milioane de lei. „Ca tot românul care se vede peste noapte cu o sumă mare de bani, prima intenție a fost să-i cheltui. Voiam să cumpăr cîte ceva pentru casă. Am meditat mult și, la sfatul tatălui meu, am hotărît să-i investesc în ceea ce mă pricepeam cel mai bine: într-o firmă de construcții. Era singura șansă. Aveam și alternativa să duc aceeași viață ca pînă atunci: să mă reangajez și să mă mulțumesc cu salariul pe care mi l-ar fi dat patronul”, a mai spus fostul șomer.
Cristian Dospinescu are 35 de ani. La doar 32 de ani, vîrsta care o avea cînd a făcut primii lui pași în lumea afacerilor, a investit toți banii în scule și utilaje. În iarna anului 1999 a pornit la drum doar cu banii din salariile compensatorii. A prins un culoar bun, în ciuda concurenței mari. Marea șansă a fost tatăl lui, Vasile Dospinescu, care a lucrat vreme de 30 de ani ca maistru constructor la fosta Cooperație. „Cea mai mare susținere am avut-o de la tata, a cărui experință m-a făcut să nu dau greș. Pot spune că el a fost capul afacerii. Sfaturi, muncă, consultanță, toate au venit din partea lui. A fost acolo cînd aveam o problema și o rezolva imediat. Experiența lui în construcții ne-a asigurat succesul în proporție de 90%”, a mai povestit prosperul patron.
Chiar dacă are 61 de ani, Vasile Dospinescu începe munca la 6.30 dimineața și o încheie la orele 19.00. În ciuda vîrstei înaintate, el s-a adaptat la cerințele economiei de piață. S-a adaptat din mers. „El a fost o bună garanție în fața clienților. Numele lui era cunoscut deja în breasla constructorilor din zonă. Una era să mă prezint eu, un puștan fără nici o referință, și alta un om cu experiență, la vîrsta a doua. Eu nu știam piața, nu știam contabilitate și nici problemele tehnice. Am fost singur la părinți și ei mi-au asigurat tot ce aveam nevoie. Cînd am dat cu nasul de greutăți și am fost izbit la pămînt, am văzut și eu cît de greu e să faci banii”, mai spune tînărul patron. Din copilul alintat, Cristian Dospinescu a devenit astăzi un întreprinzător foarte activ. Cifra de afaceri, anul trecut, a depășit un miliard de lei, iar anul acesta el preconizează că va fi în jurul a trei-patru miliarde de lei. Cu tot sprijinul pe care l-a primit de la tatăl său, și de la soția sa, care este tot inginer constructor, debutul în afaceri nu a fost deloc ușor. În cursul verii trecute, Cristian a vrut să renunțe, deoarece nu a încasat niște bani, dar a fost ceva de moment și acum îi pare bine că nu a făcut acest pas. „Munca în construcții e sezonieră. Nu poți face planuri pe viitor. Iarna este un sezon mort, în care trebuie să dai liber oamenilor. De aceea nu m-am putut înscrie și la creditele subvenționate de stat. Trebuie să ții omul în muncă o perioadă de timp, iar eu iarna nu am certitudinea că le pot asigura continuitatea în muncă”, spune Cristian.
La firma Dosal Construct Moinești lucrează 14 oameni, toți mulțumiți de colaborarea cu șeful și de salariile pe care le primesc. „Și cu personalul angajat a fost greu. Problema este de mentalitate. Este foarte greu să găsești buni meseriași, care să nu facă treabă de mîntuială. Cei care nu fac față, se elimină singuri. Cererea de locuri de muncă este mare, așa că ai de unde alege. Cînd oamenii mei execută sau finalizează o lucrare, îi întreb dacă este ceea ce și-ar dori la ei acasă, indiferent dacă este vorba despre hală, școală sau instituție. Dacă nu sînt mulțumiți, îi pun să refacă ceea ce au greșit”, mai ne spune șomerul devenit miliardar.
Acum, patronul moineștean este mulțumit de ceea ce a realizat. Afacerea acoperă zona Moinești, Comănești. „Sînt mulțumit de ceea ce am realizat. E drept că e multă alergătură, dar ești propriul tău stăpîn. Te simți alfel cînd știi că muncești pentru tine și familia ta și că poți să-i ajuți și pe alții”, spune Cristian Dospinescu. Un exemplu că, atunci cînd ai puterea și voința de a o lua de la capăt, ai toate șansele să reușești. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns