Bacaul a fost, luni, 3 mai, primul oras din Romania in care a avut loc primul seminar „Doncafé Espressomania – arta cafelei espresso”. Barmani, ospatari si chiar proprietari de baruri si
cafenele din Bacau, specialisti in HoReCa, au învatat sa prepare cafeaua perfecta, prin ceea ce organizatorii au numit „o fascinanta calatorie in lumea gustului bogat al unui espresso autentic”. De seminariile Doncafé Espressomania vor beneficia, in final, 300 de specialisti, din zece orase importante ale tarii.
Holul Casei de Cultura din Bacau s-a transformat, pentru o zi, intr-un intim salon de cafenea. Un bar, dar si citeva expressoare, filtre si risnite automate au fost plantate de organizatori la vedere, iar instructorul Mihai Pamfil si-a pus in valoare, si la cursul teoretic, dar si in demonstratiile practice de la final, talentul si priceperea acumulata in circa zece ani de munca in cafenelele din Romania, din Italia si Anglia. „Aplicam un proiect – a precizat Mihai -, in care principalul partener este Doncafé, prin care incercam sa dam participantilor pasiunea pentru a lucra in spatele barurilor. Iar la Bacau oamenii au fost foarte interesati”. Seminarul s-a concentrat pe prezentarea produselor profesionale din gama Doncafé, îmbogatirea cunostintelor despre arta prepararii cafelei si învatarea si exersarea unor retete inedite. Strauss Coffee Services a ales sa organizeze aceasta serie de seminarii alaturi de Barmania, întrucit aceasta este autoritatea specializata în domeniul bartending-ului din România.
Un barista autentic, un maestru
Mihai e ca argintul viu. Stapin pe sine, face uz si de ceva elemente de spectacol, invirte sticlele si farfurioarele de la cestile de cafea in aer, plimba servetele pe mina, de la umar pina la palma, si le aseaza la fix in fata clientului ramas – cum se spune – cam cu gura cascata. E un maestru! „Aveam 15 ani cind m-am apucat sa lucrez – spune el. La Mare, evident, cum era atunci, intr-un mare club, in care spalam pahare. La 18 ani, am fost, insa, la un curs de barmani, in Anglia, iar la 19 ani am cistigat primul concurs national de barmani din Romania. Apoi, am participat si la alte competitii nationale si internationale, dar am trait cu frustrare, pentru ca nu stiam nimic despre cafea. Nici nu stia cineva sa-mi spuna. Am strins, deci, bani, am plecat in Italia si m-am pregatit la o prestrigioasa scoala de barista. A durat trei luni, atunci, dar am revenit inca un an si inca o data, trei luni. Acolo am capatat experienta. Insa, in fiecare an sint doua traininguri la care merg, sa ma specializez si sa pot oferi oamenilor informatii”. Mihai a infiintat, astfel, o scoala de barmani, face catering pentru evenimente, catering de bar, catering de cafea ori lanseaza noi concepte de lapte alb sau de cofee flair. „Acum – mai spune el -, prin Doncafe si Barmania incercam sa specializam oamenii in spatele barului. Doprim sa inteleaga foarte bine ce inseamna ospitalitatea, cultura de bar, si cit de frumos este sa fii un barman adevarat”.
Entertainer, mixolog sau istoric
Jongleriile nu sint obligatorii in bar – precizeaza Mihai -, sint doar un accesoriu care aduc barmanului ceva in plus. Daca el a citit foarte mult, poate deveni un barman-istoric, sa spuna clientilor povestea cafelei. Dar poate fi si un barman mixolog, care combina diverse arome si obtine o aroma incredibila. Sau, poate fi barman etertainer, cel care jongleaza cu sticlele si cu celelalte ustensile, spectaculos. Pregatirea aceasta se face ca intr-o universitate care are mai multe facultati, pentru tot atitea specializari. „Important este sa nu te plafonezi – crede el -, sa incerci mereu sa fii mai bun, sa te antrenezi mereu, sa fii mereu acolo. Cultul cafelei, cultura bautorului de cafea tine de multe, dar si de societatea in care traiesti. Acasa bei cafeaua la ibric, intr-un bar, insa, la expressor. Eu cred, insa, ca la aceasta contribuie si atitudinea barmanului fata de client si de meserie. Unii pun mult accent pe bautura, dar barmanul ar putea indrepta clientul catre degustarea cafelei, catre un fel de ceremonie a bautului de cafea, ca la ceremonia ceaiului in Asia”.
Meseria, intii de toate
Acum citeva zile, in Romani a avut loc prima competitie nationala de cafea, sub egida Speciality Coffee Association of Europe, asociatie care promoveaza cultura in bautul cafelei. Cistigatorul va participa, la Londra, la competitia mondiala. „Eu am fost in juriu – precizeaza Mihai Pamfil -, iar ceea ce fac acum este sa sprijin, sa creez o noua generatie de oameni care sa aiba pasiunea si care sa raspindeasca profesionalismul din spatele barurilor. Am, ca model, oameni care vor sa lase ceva in urma. Banii sint un instinct primar, dar apoi apar si alte instincte. Vrei sa inveti mai mult, sa impartasesti oamenilor. Eu muncesc in spatele barului pentru ca imi place, nu neaparat pentru venituri. Iar cind iti place, lucrurile incep sa iasa”.
gabriel bratu a zis
va putem oferii dotari si echipamente la cheie import italia pentru; bar, cafenea, gelaterie.
noi colaboram cu flyingcocktails.
tel.0731347077.