– de vreo zece ani, in judet, ramin nelucrate mari suprafete de teren agricol – unul dintre motivele pentru care pamintul ramine pirloaga este lipsa banilor – proprietarii de terenuri agricole gasesc din ce in ce mai greu resurse financiare pentru a lucra pamintul, si-l dau in arenda – mai ramin interesati de agricultura doar batrinii, inginerii agronomi si… investitorii din imobiliare – batrinii sint interesati de acest domeniu pentru ca pamintul este singura sursa de venit, specialistii, pentru ca agricultura este meseria lor, iar firmele din domeniul imobiliar sint atrase de „mina de aur” care exista in terenuri
Din datele Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Bacau, reiese ca, in acest an, vor ramine pirloaga circa 15.200 de hectare. De altfel, cam in fiecare an, in judetul Bacau, ramineau in buruieni mii de hectare. In 2001, de exemplu, au ramas nelucrate 2.396 hectare, iar cu un an mai in urma, nu mai putin de 7.120 de hectare, pentru ca in anul agricol 2006-2007 sa ramina pirloaga in jur de 10.000 de hectare. Explicatia abandonarii tarlalelor a fost justificata altfel, de la an la an. In unii ani, s-a zis ca au fost probleme din cauza ploilor, care au cazut din abundenta pe intreg teritoriul judetului. Alta data, s-a dat vina pe batrinii care, ramasi singuri, nu au mai putut lucra pamintul, sau pe mostenitori, care nu si-au facut dezbaterea pe avere si, din cauza conflictelor dintre ei, pamintul a ramas nelucrat. La nivelul judetului exista sute de cazuri unde sint mai multi mostenitori care nu se inteleg intre ei si lasa pirloaga terenurile. Se estimeaza ca in total ar fi cam 4.000-5.000 de hectare cu astfel de probleme.
Criza din imobiliare lasa terenurile nelucrate
Interesant este ca, de vreo trei-patru ani, sute de hectare de teren arabil au fost cumparate de diferiti investitori din domeniul imobiliar, in scopul de a le tranzactiona mai departe. In acest caz, este limpede ca interesul lor nu mai este de a cultiva terenul, ci de a face o afacere, alta decit agricultura, evident. De altfel, este lesne de observat acest lucru numai facind un drum cu masina pe DN2 (E 85), spre Bucuresti. Marginea soselei abunda de panouri publicitare uriase pe care sta scris anuntul de vinzare a terenurilor. Aproape toate apartin firmelor imobilare, unele chiar din Capitala.
Una dintre acestea se pare ca ar apartine miliardarului George Becali. Afacerea cu terenuri a fost, pina mai anul trecut, extrem de profitabila, in contextul in care pina atunci au venit zeci de retaileri din comert care si-au deschis super si hypermaketuri pe la noi. De vreo jumatate de an, insa, afacerea a cam stagnat, cu greu putind vinde firmele de profil terenuri in aceste zone. De altfel, preturile au scazut dramatic, in prezent. Metrul patrat, la intrarea in comuna Nicolae Balcescu, de exemplu, se incearca, aproape in zadar, sa fie vindut cu 60 de euro. Si asta dupa ce, la finele anului trecut, metrul patrat ajunsese la peste 100 de euro. In restul judetului, dar tot in zona Luncii Siretului, preturile au scazut si mai dramatic, metrul patrat de pamint fiind tranzactionat cu10 -15 euro, la intravilan, si cu 0,1-1 euro, la extravilan. In continuare, cei care cumpar sint tot speculatorii de pe piata imobiliara, care, in cele mai multe cazuri, ofera preturi si cu 70 la suta mai mici decit cele cerute. De altfel, nimeni nu mai este dispus sa cumpere la „pretul zonei, ci numai la „pretul de criza”, ceea ce inseamna ca se negociaza la singe.
Lasă un răspuns