Bolnavii care au nevoie de radioterapie vor aștepta mai puțin tratamentul vital, deoarece Spitalul Județean de Urgență Bacău achiziționează cu fonduri de la Guvern un al doilea generator de particule. Se vor reduce timpii de așteptare, iar noul aparat – spun reprezentanții producătorului – este printre cele mai performante și reușește timpi mai scurți alocați tratamentului.
Miercuri, 25 septembrie 2019, la Prefectura Bacău, a fost semnat contractul de furnizare a noului „accelerator medical liniar”, necesar extinderii secției de Radioterapie a SJU Bacău. Au participat Valentin Ivancea, prefectul județului, Sorin Brașoveanu, presedintele Consiliului Județean Bacău, Adrian Popa, director general SJU, dr.Raluca Dinu, director medical SJU, și respectiv Daniel Nițu – Lemeni, director general adjunct Varinak Europe SRL.
Prefectul Valentin Ivancea a declarat că noul generator este o investiție de aproximativ 3,5 milioane de euro, pentru care Viorica Dăncilă, premierul României, a promis susținere cu ocazia vizitei din iulie în Bacău.
„Proiectul sprijinit de Guvern vine în completarea acceleratorului aflat deja în funcțiune, rod al unei investiții anterioare finanțate tot de Guvernul României și construite prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Cel de-al doilea accelerator va asigura continuitate în furnizarea serviciilor medicale, în situații de mentenanță sau posibile defecțiuni. Astfel, pacienții vor beneficia de servicii medicale neîntrerupte în lupta cu această maladie necruțătoare”, a spus Ivancea.
În total, în 3 ani, Guvernul României a alocat 10 milioane de euro pentru asigurarea serviciilor medicale în acest domeniu.
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, a precizat că în județul Bacău sunt circa 9.000 de bolnavi de cancer aflați în tratament. Consiliul a aprobat alocarea banilor pentru construirea celui de-al doilea buncăr. De asemenea, tot CJ a susținut financiar modernizarea secției de Oncologie și partea de cofinanțare a SJU pentru achiziția noului generator de particule.
Adrian Popa, managerul SJU, a informat că, în 2017, la inaugurarea generatorului actual, s-a constatat nevoia dotării cu încă un aparat, ca rezervă în cazul unei defecțiuni, dar din cauza creșterii adresabilității. În acest moment, aparatul existent funcționează în două schimburi, la capacitate maximă.
Potrivit dr. Raluca Dinu, director medical SJU, în 2015 au fost tratați 315 pacienți, iar în 2019, în primele luni, deja s-a ajuns la 344 de bolnavi tratați. Capacitatea actualului aparat este de 35-40 ședințe zilnic. Adresabilitatea se va extinde și teritorial, pentru pacienții din zone mai îndepărtate de Bacău, pentru că, de la 1 octombrie 2019 se va deschide și compartimentul de spitalizare de la Radioterapie. Inițial vor fi 10 paturi, apoi 25.
În general, extinderea Radioterapiei din Bacău se impune și pentru că incidența cancerului este în creștere, pe toate specializările, a precizat dr. Dinu.
Daniel Nițu – Lemeni, director general adjunct Varinak Europe SRL a susținut că aparatul ce urmează să fie furnizat este de ultimă generație, permite tratamente mai rapide și cu efecte adverse mai puține.
Noul accelerator va fi instalat și pus în funcțiune după ce se va construi noul buncăr. Potrivit lui Adrian Popa, managerul SJU, investiția este în faza pregătirii licitației.
Aurel a zis
Foarte bine ca se fac achizitii de acest fel. Insa eu cred, ca mai trebuiesc facute si „achizitii” de medici competenti pentru acest nivel de aparatura. Pe cat de insuficienti sunt cei existenti, pe atat de limitati sunt in tratarea cazurilor dificile !