Spitalele din România vor fi reclasificate în spitale regionale, zonale și municipale. Spitalul Județean de Urgență Bacău va fi unul de interes zonal, titulatură care, cel puțin teoretic, va atrage o finanțare mai serioasă. Tariful pe caz decontat de Casa de Asigurări de Sănătate va fi recalculat și se va acorda diferențiat, în funcție de clasificarea spitalului. Și medicii care lucrează în spitale regionale sau zonale ar putea primi salarii mai mari.
Cătălina CHIFU
În perioada 2 – 3 noiembrie, la București, a avut loc Conferința Națională „Managementul pacientului politraumatizat în spitalele din România – prezent și viitor”. La întâlnire au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății și Finanțelor, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, direcțiilor județene de sănătate publică și manageri de spitale.
Primul punct discutat a fost legat de necesitatea reclasificării spitalelor de urgență. Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat intenția de a construi opt spitale regionale în România. În prima fază se vor construi patru spitale la Cluj, Iași, Timișoara și București. Până la ridicarea acestor spitale, se are în vedere reclasificarea unităților spitalicești existente. În Iași va funcționa unul din spitalele regionale, iar în Suceava, Bacău și Galați, spitalele județene de urgență vor deveni spitale zonale. „Spitalul Județean de Urgență Bacău îndeplinește condițiile pentru clasificarea ca spital zonal. A fost trimisă la minister evaluarea făcută de managerul spitalului și nu sunt probleme. Nu este nevoie de un plan de conformare. Există aparatură, medici competenți și specializări multiple. Spitalele regionale vor funcționa ca o structură monobloc, cu toate specializările prevăzute de lege în care să se poată trata cazuri oricât de grave. În cele zonale se vor trata cazurile care nu pot fi rezolvate în orice spital municipal sau orășenesc”, a declarat dr. Mihaela Popescu, directorul Direcției de Sănătate Publică, într-o conferință de presă.
La dezbaterea de la București s-a ridicat și problema tarifului pe caz ponderat, extrem de mic pentru pacienții politraumatizați. Nemulțumiți de nivelul pe care a acceptat CNAS să-l deconteze, managerii de spitale au solicitat recalcularea tarifului în funcție de dificultatea cazului și a intervențiilor. „S-a stabilit ca toate spitalele regionale să primească un tarif unitar și la fel în cazul celor zonale, tarif care să fie mai mare decât media celorlalte spitale municipale sau orășenești. Se dorește ca, pentru aceste spitale regionale și zonale, să se aloce mai mulți bani pentru cazurile rezolvate. De asemenea, s-a discutat ca la unitățile de primiri urgențe să se aloce o anumită sumă pentru fiecare caz, iar diferența reprezentând depășiri pentru cazurile mai grave să fie acoperită printr-un program special derulat prin Ministerul Sănătății.
Astfel, nu vor mai exista decalaje între spitalele care tratează foarte multe urgențe sau cazuri grave și celelalte”, a mai spus dr. Popescu. În ianuarie 2013 se va finaliza analiza legată de recalcularea tarifelor și se va stabili nivelul pe care îl decontează CAS fiecărui spital. De asemenea, se va lua în calcul o creștere a salariilor pentru medicii din spitale regionale și zonale, în funcție de dificultatea cazurilor și a intervențiilor.
Lasă un răspuns