Managerul Spitalului Municipal de Urgenta din Moinesti, dr. Adrian Cotirlet, a facut, la inceputul saptaminii, un succint bilant al realizarilor institutiei in anul 2011 si a prezentat principalele proiecte si obiective aflate in agenda de lucru pe anul in curs. „Situez pe prim plan – a spus dr. Adrian Cotirlet – obtinerea acreditarii din partea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, ca o prima realizare, pentru ca a fost un proces mai lung si, asa cum am mai declarat, destul de exigent vizavi de respectarea celor 1.900 de proceduri. Aceasta ne-a pus in fruntea spitalelor acreditate din Romania. Si acum au ramas putine spitale acreditate, chiar daca procesul a demarat de citeva luni bune. Spitalele acreditate se numara pe degetele unei miini”.
Cautat pentru calitatea serviciilor medicale de pacienti din 33 de judete, Spitalul din Moinesti se afla in topul institutiilor de profil care aplica proiecte de modernizare si de perfectionare profesionala. Anul 2011 a fost unul in acre o parte dintre aceste proiecte au fost finalizate sau au ajuns in faze avansate de implementare. Unul dintre acestea este modernizarea Compartimentului de Primire Urgente (CPU), in parteneriat intre Consiliul Judetean si Consiliul Local Moinesti. La dotarea CPU a participat, insa, si Ministerul Sanatatii, dar au fost puse la bataie si fonduri din veniturile proprii ale spitalului. Proiectul a insemnat un efort financiar de peste doua milioane de euro, care a intregit, intr-un fel, profilul spitalului de urgenta. „Anul 2011 – a precizat Adrian Cotirlet – si doua realizari pe linie strict profesionala, respectiv semnarea unor acorduri cu spitale din Israel, Cernauti (Ucraina) si mentinerea in continuare a parteneriatului cu Spitalul Georges Pompidiu, din Paris. Schimburile acestea interactive, in special cu spitalele din Israel si Franta, determina in mod cert cresterea pregatirii profesionale a intregului personal si in special a medicilor”.
Tot la realizari, managerul spitalului din Moinesti a trecut si organizarea celei de a sasea editii a Zilelor medicale ale spitalului, dar si reabilitarea tuturor spatiilor in care stau bolnavii. „La momentul acesta – a spus managerul -, diferentierea intre spatii este insesizabila, in spital toate fiind dotate cu grupuri sanitare, guri de oxigen si de aspiratie, cu frigider si televizor. De asemenea, pe linie de maternitate, sectia a fost acreditata de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de UNICEF ca «Spital prieten al copilului». Au fost de urmat cei zece pasi, care au insemnat o munca de echipa, care s-a lasat cu aceasta acreditare, care confera Maternitatii un anumit statut”.
Pentru anul in curs, moinestenii au pe rol doua proiecte mari. Primul vizeaza informatizarea spitalului (un propiect depus la Ministerul Cercetarii si Comunicatiilor), care a trecut in etapa a treia si ultima, valoarea lui fiind de peste 500.000 de euro. Al doilea proiect este conceput pentru o sursa de energie regenerabila, proiect care se gaseste la Ministerul Mediului si la inceputul lunii februarie este asteptata aprobarea finantarii.
„Ne gasim, de asemenea – a mai spus Adrian Cotirlet – si in faza de reabilitare externa a cladirii spitalului. Lucarea a fost in plina desfasurare, iar acum este stopata datorita conditiilor meteo. Avem finantare pentru ea din resursele spitalului si speram ca in jurul datei de 1 mai si spitalul sa arate ca si Compartimentul de Primiri Urgenta. Al patrulea obiectiv pentru 2012, dar nu ultimul, este, la Moinesti, heliportul, care se gaseste intr-un stadiu bun. Speram ca in urmatoarele zile Consiliul Judetean si Consiliul Local sa aprobe si finantarea lui. Heliportul este o necesitate. Spitalul Moinesti este singurul din zona Moldovei racordat la sistemul de telemedicina care functioneaza in Romania, iar heliportul ar completa in mod fericit acest sistem”.
Asupra altor proiecte ale acestei institutii, intre care editia a saptea a Zilelor spitalului si perfectionarea profesionala, vom reveni.
Lasă un răspuns