Ministrul Sănătații aprobă folosirea camerelor hiperbare pentru recuperarea pacienților post-COVID. Acestea vor putea fi folosite în recuperarea pacienților cu sechele pulmonare, în urma infecției cu COVID-19, tratamentul fiind inclus în Ordinul pentru aprobarea Protocolului de medicină fizică și reabilitare post-Covid publicat în Monitorul Oficial.
Spitalul Municipal de Urgență Moinești este singurul din țară dotat cu o astfel de cameră hiperbară și deja a tratat câțiva pacienți care au fost infectați cu COVID, chiar înainte de reglementarea oficială făcută de Ministerul Sănătății.
Managerul unității, prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, a declarat pentru Ziarul de Bacău faptul că pacienții tratați au răspuns foarte bine, iar spitalul din Moinești este pregătit în primul rând din punct de vedere al personalului. „Am făcut această terapie pentru mai mulți pacienți și a mers foarte bine, evoluția lor a fost foarte bună. Noi suntem pregătiți să preluăm pacienți pentru recuperare prin această metodă, mai ales că avem 3 medici cu competențe pe camera hiperbară”, a declarat managerul SMU Moinești.
Terapia hiperbară este, în acest moment, scumpă, nesusținută suficient de casele de asigurări de sănătate. O ședință de oxigenoterapie hiperbară costă aproximativ 400 lei în privat, iar pentru un tratament complet e nevoie de 10 ședințe.
„Într-adevăr, costul se ridică la aproximativ 100 de euro pe ședință. Nouă CJAS ne decontează mult mai puțin din costurile necesare. Acum așteptăm normele de aplicare ale ordinului de Ministru și sperăm că se vor deconta banii necesari pentru a susține astfel de terapie. Este nevoie de 10 ședințe pentru o terapie completă, iar durata este de circa 1 oră pentru fiecare ședință”, a mai spus Adrian Cotîrleț.
Lasă un răspuns