Clădirea în care funcționează secțiile de Psihiatrie, ORL, Infecțioase ale Spitalului Județean intră într-un proces de reabilitare și extindere, ce vor dura 34 de luni. Imobilul provine dintr-o donație și a fost inaugurat în 1906.
Compania Națională de Investiții, prin directorul general Manuela Irina Pătrăşcoiu, a semnat joi, 13 decembrie 2018, contractul de proiectare și execuție pentru reparații capitale, amenajare, extindere și reabilitare termică a clădirii „Spital Vechi”, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgență Bacău. Din partea constructorului, firma botoșăneană Consproiect M, contractul a fost semnat de Octavian Băloiu.
Cea mai veche construcție a spitalului, inaugurată pe 24 iulie 1906, va intra în lucrări de reparații capitale, reamenajare interioară, reabilitare termică, demolare parțială și extindere a etajului. Valoarea totală a investiției este de 6,4 milioane de euro, suma alocată de CNI fiind de 6, 39 milioane de euro, iar contribuția CJ Bacău, de 58.000 de euro.
La acest eveniment au fost prezenți: Adrian Ionuț Gâdea, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene, Manuela Irina Pătrăşcoiu, director general la Compania Națională de Investiții S.A, Sorin Brașoveanu – președintele Consiliului Județean Bacău, senatorul Dragoș Benea, subprefectul Valentin Ivancea, Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău.
Planul pentru Spitalul Vechi s-a făcut cu ocazia unor alte vizite
Senatorul Dragoș Benea, fost președinte al Consiliului Județean, a rememorat cum au fost începute cele două investiții finanțate de CNI la Spitalul Județean de Urgență. „În octombrie 2014, împreună cu domnul președinte Liviu Dragnea, ne-am asumat Secția de Radioterapie de la SJU, în august 2015 s-a semnat contractul de execuție – era și doamna Manuela Pătrășcoiu atunci – în mai 2016 am vizitat șantierul împreună cu domnul președinte Dragnea, iar în mai 2017 acea investiție a fost dată în folosință, tot în prezența domnului președinte și a doamnei Gabriela Firea”, a relatat Benea.
„Când am ieșit de la Radioterapie, după ce s-a inaugurat, am mers pe jos, ne-am oprit în fața acestei clădiri și, împreună cu domnul Șova, cu domnul președinte Brașoveanu și ceilalți parlamentari, am lansat provocarea către domnul președinte Dragnea, către doamna Pătrășcoiu, să modernizăm și această clădire”, a spus Dragoș Benea. Este o construcție uzată, depășită moral, dar este un simbol pentru Bacău deoarece aici a fost primul corp al SJU, a continuat fostul șef al CJ.
Lucrări din 2014
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, a declarat că investiția de la „Spitalul Vechi” este ultima de până acum realizată „în echipă”, de Consiliu, parlamentari PSD și Guvern.
„Se fac reparații capitale la Pediatrie – Corpul A și B, reparații capitale la pompa de apă și rezervoarele de apă, reparații la Laboratorul de Medicină Legală și atelierele acestuia. Avem și alte proiecte care sunt în evaluare sau pentru care s-a finalizat evaluarea pe fonduri europene. Este vorba despre extinderea Unității de Primiri Urgențe și heliport, unde s-a finalizat evaluarea, urmează să ni se comunice data semnării contractului, și la dotările de la Ambulatoriul de Copii și Adulți, proiect care e în evaluare. Sumele investite de Consiliul Județean din 2014 din fonduri proprii urmează să fie recuperate din fonduri europene”, a declarat președintele Sorin Brașoveanu.
Managerul SJU Bacău, Adrian Popa, a precizat că, după modernizarea clădirii, secțiile de Psihiatrie, ORL, Infecțioase vor oferi „condiții mult mai bune pacienților după modernizare”. El nu a putut preconiza dacă, la finalul lucrărilor, secțiile vor avea nevoie și de dotări noi, dar a precizat că, dacă va fi nevoie, se vor face achiziții.
Secretarul de stat Adrian Gâdea a detaliat lucrările care se vor face, reparații capitale, structură de rezistență, înlocuirea planșeelor din lemn, tâmplărie și instalații noi, ascensoare, rampe de acces.
Scurt istoric
Cea mai veche clădire din ansamblul de imobile în care funcționează Spitalul Județean de Urgență Bacău este o donație a familiei Cristea.
Potrivit site-ului SJU Bacău, «la 12 Mai 1852 își face testamentul spătăreasa Ana Cristea, născută Candiano, prin care lasă toată averea sa imobilă soțului său, spătarul Păvălache Cristea, pentru a o folosi în cea mai mare parte pentru „binefacere în folosul obștesc, pentru veșnica pomenire a sufletelor lor”».
Dorința testatorilor a fost ca spitalul care va lua ființă să poarte numele lor și să aibă 15 paturi. În anul 1857, după moartea spătarului, ia ființă Spitalul Municipal „Pavel și Ana Cristea” chiar în casele defuncților, lăsate prin testament pentru acest scop.
GETA MIRON a zis
Deja incepeti sa va ocupati de altul dar cel nou cind va functiona?