Publicistul bacauan Constantin Calin, reputat critic si istoric literar, doctor in filologie, ofera o noua carte fidelilor scriiturii sale de presa, care l-au citit in ziarele si revistele cu care a colaborat sau in volumele “Despre sapca si alte lucruri demodate” (2001) si “Gustul vietii. Varietati critice” (2007).
Noua sa provocare la lectura a aparut in acest an la Editura “Ateneul scriitorilor” din Bacau, sub titlul “Stapinire de sine. Miscelaneu”. In cele aproape 360 de pagini ale volumului, autorul reuneste, dupa cum o dezvaluie si subtitlul cartii, o selectie de articole pe diverse teme, publicate in ultimii 20 de ani in revistele Acolada (Satu Mare), Ateneu (Bacau) sau in cotidienele Ziarul de Bacau, Desteptarea si Monitorul de Bacau.
Cartea este structurata in patru sectiuni „Zigzaguri”, „Politice”, „Cronici marunte” si „Confesiuni, pretexte, jurnal”, care includ peste 500 de titluri. „Cartea aceasta este un «fragmentarium», o suma de «efemeride».
Am alcatuit-o din «caramizi» si «aschii de piatra». Pentru ea mai amin o data publicarea recenziilor literare. O prefer insa pentru ca arata mai clar ce-am fost: un publicist cu o curiozitate multipla (…). In conceptia mea, publicistul e un «spicuitor» si un «curier». Rol modest, dar necesar; totdeauna dificil. (…) Sa scrii despre (aproape) orice e atit o pedeapsa, cit si o voluptate.
Pasionat de universul presei, nu mi-a fost prea greu sa transform datoria in placere”, spune autorul in prefata noului sau volum de publicistica, dedicat memoriei scriitorului Eusebiu Camilar despre scrie ca i-a „innobilat cu prietenia sa primii ani ai tineretii”. Intr-un spatiu (bacauan) al presei de opinie in care gradele de comparatie mai dispar uneori sau o iau pur si simplu razna in evaluarea spectacolului vietii publice, fie ea culturala, sociala, politica, un publicist cu „stapinire de sine” ca autorul Constantin Calin este o semnatura credibila, echilibrata, care merita urmarita si colectionata.
Pentru coperta volumului, autorul a colaborat cu artistii bacauani Gheorghe Zarnescu si Mari Bucur. (Laura HUIBAN)
Adrian Jicu a zis
Cartea are 662 de pagini si este extraordinara. Una dintre putinele carti despre viata, politica, educatie, cultura etc. care chiar merita citite.