– avarii peste avarii in sistemul de apa potabila al Bacaului, insa profitul RAGC creste de la an la an – in noua ani, Regia de Apa a adunat un profit net de 9,2 milioane de euro – aproape trei milioane de euro au fost platiti ca impozite la stat, in timp ce societatea a facut imprumut la Banca Mondiala pentru investitii – apa se scumpeste anual, insa investitiile in sistem intirzie sa apara, iar bacauanii cumpara apa imbuteliata
Desi infrastructura este la pamint, avariile la reteaua de apa rece se tin lant pe motiv ca nu exista bani pentru modernizare, iar locuitorii Bacaului cumpara sute de tone de apa imbuteliata pentru ca apa de la robinet nu se poate bea, Regia de Apa din Bacau a inregistrat intre 1999 si 2007 un profit net de peste 9,2 milioane de euro.
Ziarul de Bacau a descoperit ca o buna parte din banii pe care-i platesc bacauanii pentru apa rece, al carei pret este unul dintre cele mai mari din tara, s-au dus la bugetul de stat, ca impozit pe profit. Este vorba despre o suma imensa: peste 2,8 milioane de euro intre 1999 si 2007. Aceasta suma este echivalenta, de exemplu, cu incasarile RAGC pe sapte luni, in 1999. Bani s-au dus la bugetul de stat si doar citeva firimituri s-au intors in judetul nostru, cind din acesti bani se puteau face investitii consistente. Cu 2,8 milioane de euro se puteau amenaja curtile, gardurile si terenurile de sport din toate scolile din municipiul Bacau. Sau s-ar fi putut amenaja parcarile dintre blocuri, ori toate aleile. Sau o buna parte din strazile din cartiere. Ca sa nu mai spunem o buna parte din conductele RAGC, pentru care s-a facut imprumut de la Banca Mondiala.
Profit pentru Regie, profit pentru director, paguba pentru bacauani
In timp ce bacauanii cumpara tone de apa imbuteliata pentru ca apa de la robinet este mai tot timpul improprie consumului uman, Regia de Apa inregistreaza profituri imense. Oficial, Regia are nevoie de bani pentru a achita creditul luat pentru aductiunea de la Valea Uzului. Neoficial, insa, se pare ca este vorba de contractul de management pe care il are directorul RAGC Bacau, Adrian Craiovan. Acest contract prevede ca dupa aprobarea bilantului contabil anual, daca indeplineste obiectivele si criteriile de performanta impuse, veniturile lui Craiovan se completeaza cu alte 12 salarii brute. Cu alte cuvinte, daca Regia inregistreaza profit, veniturile directorului cresc. In 2007, anul pentru care exista ultimele inregistrari contabile publice, RAGC a avut incasari de 356,6 miliarde de lei vechi. Conform Ministerului de Finante, RAGC a avut un profit brut de 102 miliarde de lei vechi si un profit net de 85,17 de miliarde, diferenta de 16,9 miliarde fiind impozitul datorat statului.
Bani si in buzunarul unor salariati?
Problema profitului se poate pune si in conditiile in care o parte din acesta este repartizat salariatilor. Directorul Adrian Craiovan a fost destul de evaziv fata de acest subiect. Cind l-am intrebat daca exista un program de participare a salariatilor la profit, directorul RAGC a raspuns, scurt, ca se aplica legea. Care lege, in fapt Contractul Colectiv de Munca la Nivel National, spune ca salariatii pot incasa pina la 10 procente din profit. Zece procente din 85 de miliarde fac fix 8,5 miliarde, de exemplu.
Apa s-a scumpit de trei ori, cu cite 30%
In ultimii ani, pretul apei potabile din municipiul Bacau s-a majorat de trei ori, pe motiv ca, astfel, se vor stringe bani pentru a achita imprumut RAGC pentru completarea sumelor care vin de la UE pentru adunctiunea de la Valea Uzului. „De-a lungul anilor, toata lumea a sarit in sus cind s-a pus problema majorarii pretului la apa. In ultimii ani, tarifele au fost modificate de trei ori, cu cite 30 la suta, pentru a rambursa imprumuturile externe” – spune directorul RAGC, Adrian Craiovan. „Prin acest imprumut catre regie se asigura fondurile necesare pentru programul ISPA masura 2002/RO/16/P/PE/018, in valoare totala de 52.006.000 euro, din care 75 la suta (39.004.500 euro) nerambursabili, iar 25 la suta (13.001.500 euro) contributia RAGC Bacau. Conform acordului si memorandumului semnat intre Ministerul Integrarii Europene si reprezentantii Comunitatii Europene, Romania este obligata sa verse o parte din acest imprumut intr-un cont de «Intretinere si Dezvoltare»”. Bani pentru investitii in sistem, pe cind banii din profitul realizat, adica impozitul, merge la stat.
Citeva exemple
In 1999, RAGC a avut o cifra de afaceri totala de 75,4 miliarde de lei vechi – circa 4,6 milioane de euro la un curs mediu anual comunicat de BNR de 16,295 lei pe euro. In acel an, Regia a obtinut un profit brut de 13,8 miliarde si un profit net de 8,53 miliarde (523.508 euro). Impozitul pe profit, calculat ca diferenta intre profitul brut si profitul net, a fost de 5,99 miliarde – 367.635 euro.
In 2000, impozitul pe profit a fost de 439.528 euro (la un profit net de 1,3 milioane de euro – la un curs mediu de 19.955 lei/euro), in 2001, impozitul a fost de 574.076 de euro – la un profit net de 1,16 milioane de euro.
Or, o regie, cum este cea de Apa, din Bacau, se presupune ca este constituta de consiliul local in vederea asigurarii unor prestari cit mai ieftine catre populatie. Beneficiarii, respectiv bacauanii, ar trebui sa achite pentru serviciile regiei sume care sa acopere cheltuielile acesteia pentru captarea, filtrarea, transportul si furnizarea apei – inclusiv reparatii, intretinere, modernizare si altele din aceasta categorie. Intr-un caz ideal, regia nu ar trebui sa realizeze profit si sa plateasca impozite din banii beneficiarilor, ci sa realizeze investitii, sa cheltuie banul in folosul celor pentru care a fost infiintata si ii platesc serviciile.
Cum s-a facut calculul
Am apelat la Ministerul de Finante, de pe site-ul caruia am aflat rezultatele financiare in lei ale RAGC: cifra de afaceri, profit brut si profit net. Din profitul brut s-a scazut profitul net rezultind valoarea aproximativa a impozitului datorat statului. Valorile anuale au fost impartite la valoarea medie a euro din fiecare an si am aflat rezultatele financiare in euro.
Ionel PETRESCU
MISU a zis
Daca regia este a orasului, de ce s-au aprobat tarife mari (cele mai mari din tara)de catre alesii locali?.
Oare au o vina si cei care au fost in consiliile de administratie?.
Si salariile de ce sunt asa mari?……………….
pentru misu a zis
Pentru ca craiovan a fost foarte smecher si si-a facut un contract de management beton, care la adapostul creditului facut pentru investitii si-a permis sa mareasca pretul apei si cu complicitatea consiliului local din vremea aceea, controlat de psd. Din pacate, nu cred ca se mai poate da pretul inapoi la apa dar macar sa nu fim nevoiti sa platim veniturile de miliarde pe care le incaseaza conducerea fara sa faca nimic pentru a nu mai obliga cetatenii orasului sa care apa cu galeata de la cismele!
PRIMARELE a zis
ATUNCI CAND UNII AU CRITICAT ATAT COMPETITIVITATEA ACESTEI REGII, care acum este societate comerciala
parca nu toata,au fost facuti nebuni si turbulentii sedintelor
con local. ACUM , zuhhter, facem opinie intr-un ziar cu ziaristi buni , unei cauze discutata si ,,palmuita”cu vreme in urma.
Adicatelea ce sa intelegem ca primarul Stavarache si
cons local sau gandist sa-l urecheasca pe dom Craioveanu
sau ce altceva ????Pai mai dragii nenii iar o sa faca misto Craioveanu de voi si-o sa va dea cu tifla, stiti de ce ????????????????? pentru ca zice dlui RETEAUA STRADALA OT MAGISTRALA E A MUNICIPALITATII…….
PRIN URMARE DACA O VRETI BUNA DATI BANII.
,,,compri ot no compri”””(asta este esperanta de mahala)
djdany a zis
de ce tot comentati despre ex 1.ragc face avere pe spinarea populatiei,2.directorul adrian craiovan adika ce sa faca ragc sa deie profitul ei la mafie,corupti,hoti nam inteles ghine?a?la populatie?a?iar despre directorul adrian craiovan e cel mai bun manager daca sinteti asa de destepti la cruce va las pe voi fratilor,dar pina atunci sugeti pula,fuck you oleaca mai ghine tre dati afara directorul executiv petrus radulescu,directoarea ivasciuc niste jigodii astrale
secerea si ciocanul a zis
Oameni buni as incepe sa va spun despre Craiovan dar sigur in fata unui adevarat sub-inginer nu va VE-ti ‘pleca privirea pentruca traiesc ca si dumneavoastra cu speranta ca unul ca el sau ca ei nu va scrie niciodata „Padurea Spanzuratilor”sau „Ion” , ei fiind din categoria celor fara sfarsit dar care din prostie spera la EPILOG-cemulti sunt inca dar ce putin ne reprezinta. Nu vreau discreditarea acestui vierme cu cap de ciocan si minte de secera, oricum pe limba lui piere dar sa nu uitati ca nu suntem singuri iar daca semianalfabetii se bucura de de case „OVALE” , in care isi parcheaza masini „ROTUNDE” pe care nu le stiu a le citi marca, NU SUNT EI VINOVATI de 19 de anide nebunie nici chiar noi ca am promovat acesta nebunie aceste naparci sa inteleaga ca soarta le-a jucat rolul la care nici nu sperau ! Va veni o vreme cand vor da socoteala. Si nu uitati Domnilor ca tara asta nu e o adunatura care sa vi se asemene, cum oare oare aveti curajul sa va uitati in oglinda atat cat nici um bra nu o vedeti. NU MOR CAII CAND VOR CAIII / iar daca nu e de ajuns tovare Craiovan ai demnitatea sa-ti rascumperi lacrima din omul propriul suflet ….. Oameni buni un vierme va recunoaste apa de pamant?!!!!!!!