– elevii Liceului de Arta „George Apostu” din Bacau fac studiul corpului uman cu modele „de imprumut” – chiar daca institutia de invatamint plateste un angajat pentru aceasta meserie, cei care pozeaza elevilor si profesorilor sint in realitate colegii lor, prietenii, rudele, vecinii sau diversi batrini – pentru ca pozatul presupune sa stai nemiscat sase ore, modele sint greu de gasit – persoana ideala pentru acest tip de studiu plastic ar fi o fiinta „sluta, stirba si schioapa” – putini ar opta sa devina model, in conditiile in care salariul pentru o „statuie” e de maximum 700 de lei
Liceul de Arta „George Apostu” din Bacau duce lipsa de modele pentru orele de studiu al corpului uman, programate la clasele a XI-a si a XII-a de la Plastica. Loredana Stanciu, modelul angajat, prefera munca de secretariat in locul orelor de pozat, motiv pentru care nici nu a vrut sa vorbeasca pe aceasta tema. In lipsa de model, cei care pozeaza sint tot elevii, prietenii sau rudele lor, sau, dupa caz, cite un batrin platit cu o suma modica. De regula, cine pozeaza o data nu mai „pica in plasa” a doua oara. Un model trebuie sa stea nemiscat cite sase ore, cu o pauza de cinci – zece minute. „Este putin obositor. Trebuie sa stai sase ore intr-o pozitie fixa. Ai o pauza sau doua. Eu am pozat pentru ca mi s-a propus. Atunci eram in clasa a IX-a. Iar colegii care mi-au facut portretul erau in clasa a XI-a, se pregateau pentru olimpiada”, spune Stefana Costras, eleva in clasa a XI-a la clasa de Arhitectura.
„Cel mai bun model era un alcoolic”
Profesorii de educatie plastica spun ca legislatia Muncii este prost intocmita. Potrivit acesteia, un model pentru liceele de arta trebuie sa aiba macar studii medii, in conditiile in care persoana ideala pentru acest tip de studiu plastic ar fi o fiinta „sluta, stirba si schioapa”. „Meseria de model este foarte grea. Cel mai greu este sa stai teapan patru – sase ore pe un scaun. (…) Expresivitatea nu o gasesti la o papusa Barbie. Cel mai bun model pe care l-am avut a fost in facultate. Era un alcolic, un lipovean, care, daca avea sticla la picior, statea doua ore in aceeasi pozitie, parca era din gips. Expresivitatea este lucrul de la care se porneste atunci cind angajezi un model. Batrinii sint foarte expresivi”, a subliniat artistul plastic si profesorul Ovidiu Marciuc, specialist in studiul corpului uman.
„Pentru noi, modelul este vital”
Studiul corpului uman, spun profesorii Liceului de Arta „George Apostu” din Bacau, este vital pentru desavirsirea profesionala a unui tinar artist plastic. „Modelul este necesar, pentru ca dupa corpul uman inveti sa desenezi. Elevii trebuie sa deprinda capacitatea de a surprinde caracteristicile specifice fiecarei personalitati, fie ca fac un portret bust, un portret compoztional, cu miini, fie o figura intreaga”, spune Luminita Radu, artist plastic si profesor al Liceului de Arta din Bacau. Modelul este necesar la liceele de arta pentru doua discipline: „Studiul corpului uman” si „Studiul desenului”. Ambele sint probe obligatorii la olimpiade si la admiterea la facultatile de specialitate. „Daca studiezi omul, ai continut practic in studiul tau tot universul, cu tot ce inseamna legile armoniei. Pentru noi, modelul este o chestie vitala, esentiala”, subliniaza artistul plastic Ovidiu Marciuc.
Studiul cu model se face in grupe de cite 6 – 7 elevi. Asezati la sevalet, acestia contureaza in carbune sau creion bustul unei colege care priveste tinta peretele din fata, cocotata pe un postament improvizat din scaune si schelete din lemn. „Natura te inspira si, daca stii sa desenezi corpul uman, care este greu, poti face orice altceva”, este de parere elevul Pavel Curagau. Noua conducere a institutiei de invatamint intentioneaza sa remedieze lipsa modelului profesionist. „Vrem sa angajam un model. Dar nu stiu cine vrea sa vina pentru 7 milioane si opt ore pe zi. Este o meserie dificila”, a declarat Daniela Birzu, directorul Liceului de Arta „George Apostu”. Pina acum, elevii au lucrat cu modele care au prestat gratuit, de dragul de a avea un portret, sau pentru sume modice, de citeva sute de mii de lei vechi pe sedinta, bani adunati prin cheta de catre desenatori.
„Normal, ar trebui topless”
Elevii care se ofera ca modele pozeaza de regula pentru portrete, iar in cazul in care se face figura intreaga, nici nu se pune problema de a renunta la vreun obiect vestimentar. Ideea de a poza este artificial legata, de cei din afara mediului artistic, de nuditate. „Normal, ar trebui ca pentru studiul corpului uman sa se pozeze topless. Studiul dupa model este in prima faza un studiu anatomic, de cunoastere a musculaturii, a osaturii. Pe modelul dezbracat ai reperele fixe. Elevii o iau ca pe un lucru cit se poate de firesc. Studiul corpului uman presupune o concentrare pe asemanare cu modelul, o cercetare mult mai precisa, confruntarea cu realitatea este imediata. Cu model viu n-ai cum sa pacalesti”, a explicat artistul plastic Ovidiu Marciuc. „Cel mai dezbracat model” al liceenilor de la „Apostu” a fost, insa, cel putin in timpul orelor de curs, o persoana care a pozat in sutien si dresuri.
Lasă un răspuns