• cea mai mare sumă oferită pensionarilor este de 150.000 de lei, iar cel mai puțin 17.000 de lei • pentru bătrînii cu pensii foarte mici, banii oferiți în plus nu ajung nici pentru zece ouă
Pensionarii din sistemul public și foștii agricultori au beneficiat în această lună de o nouă indexare a pensiilor. Veniturile lor au crescut cu 4,2 procente, ceea ce nu înseamnă foarte mult, dacă ne gîndim la veniturile lor de mizerie. Sumele date de stat celor care au muncit o viață sînt de minim 17.000 de lei și 150.000 de lei cel mai mult. bani cu care, bătrînii nu-și pot procura nici măcar zece ouă. „Am pensie de două milioane și cîteva mii de lei. La fel și bărbatul meu. Am fost oameni simpli, muncitori. Am așteptat ieșirea la pensie ca pe o eliberare după aproape 40 de ani de muncă. Credeam că toate problemele se vor rezolva, copii vor fi la casele lor și vom avea timp și pentru noi. Dar nu a fost așa. În patru ani, ne-am permis să mergem în stațiune o singură dată. Cînd am auzit de inexare la televizor, ne-am bucurat tare, dar cînd am văzut pe cupon cei 19.000 de lei pentru mine și 24.000 de lei ale soțul, ne-a pierit zîmbetul. Încercăm să ne chibzuim banii cum putem și am reușit să nu avem datorii la întreținere. Dar ca să facem cîteva cumpărături de Crăciun și Revelion, sigur va trebui să ne îndatorăm la întreținere. La curent nu putem, că ni-l taie. Carnea pentru sarmale și celelalte preparate le-am strîns din timp în frigider. Dar mai trebuie ouă pentru un cozonăcel, făină, nuci și altele”, ne-a spus Ortansa Bratu, o pensionară de 69 de ani.
Indexarea decisă de Guvern în această lună este valabilă și la pensiile de invaliditate, ale veteranilor de război, indemnizațiile pentru incapacitate temporară în muncă, începînd cu cea de-a 91 zi de concediu medical, indemnizațiile de maternitate, din cea de-a 91-a zi de concediu de maternitate, indemnizațiile pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru creșterea copilului pînă la vîrsta de doi ani și a copilului cu handicap, pînă la vîrsta de trei ani. Cu același procent s-au mărit și indemnizațiile lunare primite de persoanele persecutate din motive etnice sau politice în vremea comuniștilor, precum și indemnizațiile persoanelor care au fost deportate în străinătate. Indexarea a adus cîțiva bani în plus și nevăzătorilor și acelora care beneficiază de indemnizația de handicap.
Au fost totuși și pensionari care nu au mai primit nimic de la stat, pentru că se consideră că aceste persoane au primit deja prea mult. Persoanele ale căror venituri depășesc trei salarii medii brute pe economie, adică 6,4 milioane de lei, nu au beneficiat de indexarea pensiilor. „Pensiile au fost indexate pentru a reduce decalajul creat între veniturile pensionarilor ieșiți din muncă în perioade diferite. În județul nostru vor beneficia de indexare circa 200.000 de pensionari, din care 47.000 provin din agricultură”, ne-a declarat Mariana Dumitriu, director general la CJP Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns