• noul patron anunță disponibilizări și indexarea trimestrială a salariilor în raport cu inflația, în schimbul majorării venitului mediu, cerută de liderii sindicali
Tranzacția prin care multimiliardarul din Cluj Napoca, Ștefan Vuză, va prelua pachetul majoritar de acțiuni deținut de Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) la SC Chimcomplex se ridică la 800 de miliarde de lei, adică peste 24 de milioane euro la cursul actual, ne-au declarat surse APAPS. Ștefan Vuză va plăti 300 de miliarde pentru pachetul de acțiuni de 91% scos la vînzare de APAPAS, sumă la care se adaugă 100 de miliarde investiții pentru protecția mediului și alte 400 de miliarde lei investiții în modernizarea instalațiilor. De fapt, această din urmă sumă este cea care l-a detașat pe Ștefan Vuză în cîștigător la licitație, în fața grupului de firme condus de frații Cristescu. În urma licitației organizate de APAPS, aceștia au obținut 34 de puncte, față de 72 ale lui Ștefan Vuza, pentru că la capitolul investiții nu au prevăzut nimic. Bineînțeles că toți acești bani vor fi plătiți eșalonat, timp de cîțiva ani.
Dacă sumele promise i-au adus lui Ștefan Vuza cîștig de cauză în fața APAPS, el se războiește în continuare cu liderii sindicatelor Chimistul și Ecotehning. Ieri, 28 noiembrie, la sediul SC Uzuc Ploiești, una dintre firmele aflate în proprietatea lui Ștefan Vuza, acesta s-a întîlnit cu liderii sindicatelor din Chimcomplex. Principalul scop al întîlnirii a fost găsirea unor soluții comune pentru semnarea Acordului social între sindicate și viitorul patron. Luni, 25 noiembrie, Ștefan Vuza s-a întîlnit cu sindicaliștii chimiști la Onești, dar negocierele au eșuat. Nici ieri nu a fost o zi mai norocoasă, iar cele două părți s-au despărțit fără a ajunge la o înțelegere.
Noul patron a anunțat deja disponibilizări de personal
Ghiță Savin și Mihai Andrișcă, liderii celor două sindicate din Chimcomplex, i-au propus lui Ștefan Vuza să păstreze timp de cel puțin cinci ani actualul număr de salariați, iar veniturile acestora să ajungă, în septembrie 2003, la 250 euro, față de 180 euro, cît este actualul venit mediu lunar. După cinci ore de discuții nu s-a reușit încheierea Acordului social, ne-au declarat liderii sindicatelor Chimcomplex. Ștefan Vuza a afirmat că va fi nevoit să facă disponibilizări de personal imediat după ce va semna contractul de privatizare, iar în ce privește creșterea salariilor, a acceptat doar indexarea acestora, trimestrial, cu rata inflației. Principalul motiv invocat de Ștefan Vuza pentru aplicarea acestor măsuri a fost cel financiar. El le-a spus sindicaliștilor că, pentru a se putea acoperi plățile ce urmează a fi făcute, este nevoit să restructureze personalul, la ora actuală Chimcomplex avînd 1530 de salariați. În urma cu o jumătate de an, în luna aprilie, Chimcomplex a trecut printr-o nouă etapă de restructurare a personalului. Din cauza crizei profunde prin care a trecut întreprinderea oneșteană au fost trimiși în șomaj 470 de salariați, cifră care se vehiculează și acum în perspectiva unei noi disponibilizări. Săptămîna viitoare, liderii sindicatelor Chimcomplex și Ștefan Vuza se vor întîlni din nou pentru negocieri.
Dar pentru viitorul patron al Chimcomplex aceste negocieri pot avea o importanță mai mică atîta timp cît APAPS nu îl obligă decît să respecte actualul Contract Colectiv de Muncă (CCM) încheiat între sindicate și administrație. Ștefan Vuza este obligat să preia, la privatizare, personalului societății, dar nu este obligat să îl și păstreze ca număr. Conform CCM, salariații care vor fi disponibilizați de noul patron vor primi din partea societății salarii compensatorii în funcție de vechime. (Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns