Spre sfirsitul anului 2007, Stofe Buhusi semna un acord, cu Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), de dare in plata a unor active, in scopul stingerii unei datorii de aproape 940.000 de dolari. Conventia fusese incheiata sub conditia rezolutorie de promovare a unei hotariri de guvern pentru trecerea unor active ale fabricii buhusene din domeniul privat al statului si administrarea AVAS in domeniul public al statului si administrarea Consiliului Local Buhusi. Practic, erau dati in plata aproximativ 100.000 de metri patrati de teren si un camin de nefamilisti care apartin fabricii de stofe. „Intrucit, pina la sfirsitul anului 2008, hotarirea de guvern nu a fost promovata, au fost repuse operatiunile contabile, cu influente la inchiderea exercitiului financiar-contabil pe anul 2008”, se arata intr-un comunicat transmis de administratia fabricii Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Prin urmare, Stofe Buhusi figureaza din nou cu datorii de 939.903 dolari, respectiv 2,3 milioane de lei noi, la sfirsitul anului 2008.
Asiaticii sint de vina, pentru ca produc mai ieftin
Societatea buhuseana trece de ceva ani printr-o situatie nu tocmai stralucita. Potrivit datelor transmise Bursei, in 2007, afacerile fabricii de tesaturi Stofe Buhusi au fost 5,3 milioane de lei, cu peste doua milioane de lei mai mici fata de anul 2005. Situatia, a motivat administratia firmei, se datoreaza „concurentei de pe piata interna si cea externa venita din partea producatorilor din Asia, cu precadere a celor din China, Coreea de Sud si India”. Reprezentantii firmei buhusene sustineau ca, desi sint de calitate indoielnica, produsele asiaticilor sint preferate de unii beneficiari, tocmai pentru ca sint cu mult mai ieftine decit cele autohtone.
Peste 20 la suta din productia de la Stofe Buhusi a ajuns la beneficiari din afara tarii. „Sintem expusi permanent riscului de pret, resimtindu-se pregnant lipsa unei strategii nationale privind productia de lina si fibre sintetice, cit si a unei protectii a productiei nationale de fibre si tesaturi fata de importurile de textile ieftine si de calitate indoielnica”, arata reprezentantii firmei buhusene.
In prezent, cea mai mare parte a activelor de la Stofe Buhusi sint inchiriate si in conservare, iar o mica parte sint inca in productie. Peste 90 la suta dintre aceste active sint in stare de degradare in procent de peste 80 la suta, vechimea lor depasind 20-25 de ani. Ultima retehnologizare a fabricii a fost facuta in 1995 si asta numai la sectia de finisaj. La Stofe Buhusi mai activeaza doar 139 de angajati.
Lasă un răspuns