Cei care vor să-și mute fabricile, atelierele sau fermele în România vor fi scutiți de taxe vamale. O ordonanță adoptată recent instituie mai multe scutiri la datoria vamală, atît pentru persoanele fizice, cît și cele juridice. Intrarea în vigoare este diferențiată, fie în decembrie acest an, fie la 1 ianuarie 2007. Actul în sine este important și pentru că reunește prevederi risipite peste tot, dar și pentru că introduce anumite elemente de noutate.
Conform intențiilor de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat să armonizeze și legislația vamală la acquis-ul comunitar. Termenul de datorie vamală se referă la taxele de import și de export. Românii au încercat și ei să respecte standardele europene – cel puțin în acest sector – și au acordat tot felul de înlesniri la plata datoriei vamale. Ele sînt de două feluri: scutiri de taxe vamale și exceptări de la aceste taxe. Diferența între ele ține de taxa pe valoare adăugată. Cu alte cuvinte, dacă unele importuri sînt exceptate de la plata datoriei vamale, importatorul plătește totuși TVA-ul, iar dacă sînt scutite, atunci nu se achită nici TVA. Diferența nu este deloc neglijabilă, pentru că TVA este 19%.
Toate aceste prevederi sînt prinse în Codul Vamal, Regulamentul de aplicare a acestuia, precum și în Tariful vamal de import. Dar de-a lungul timpului au survenit tot felul de modificări, prinse în hotărîri de Guvern, în ordonanțe, legi și alte acte normative. Ordonanța 59, emisă la sfîrșitul lui august, concentrează toate scutirile de taxe vamale, fie la export, fie la import. „O mare parte dintre cele prevăzute în ordonanță sînt deja aplicabile, dar unele au fost detaliate și au fost introduse și noutăți”, a spus șeful Vămii Bacău, Vasile Șoiman. O serie de prevederi intră în vigoare în acest an, altele – abia la 1 ianuarie 2006. Mai există încă un element nou, că unele prevederi care erau prinse la exceptările de vamale taxe intră acum la scutiri, adică a fost anulată și plata TVA.
Pentru străini e avantajos să-și mute afacerile la noi în țară
Dintre toate noutățile, una privește societățile comerciale care ar dori să-și mute activitatea pe teritoriul României. Deși nu sare-n ochi, secțiunea a opta din ordonanță instituie scutirea de la plata drepturilor de import a bunurilor de capital și echipamentelor ce aparțin întreprinderilor ce-și lichidează activitatea într-o țară terță și se mută la noi. Cu alte cuvinte, dacă firma Nike, de exemplu, vrea să-și transfere o fabrică cu utilaje cu tot la Arad, nu va plăti nici un fel de taxă și va beneficia și de scutire de TVA pentru introducerea acelor bunuri. Faptul este extrem de important, pentru că se încurajează astfel de transferuri. „Poate puțini cred, dar există investitori din țările Uniunii Europene care vor să-și transfere unitățile de producție din Ungaria în Ardeal, iar aceste prevederi îi avantajează”, a spus șeful Vămii. De asemenea, această prevedere se extinde și la ferme, inclusiv cele zootehnice, cu șeptel cu tot. Există însă și restricții, în sensul că echipamentele, utilajele nu pot fi vîndute cel puțin un an. De asemenea, dacă este vorba de o fuziune cu o societate deja existentă, prevederile nu se aplică.
Într-o altă secțiune se arată că nu se plătesc taxe vamale de export în cazul în care se transferă activitatea unei ferme într-o altă țară. Deci dacă un întreprinzător arab a înființat aici o fermă de oi, o poate transfera la el acasă sau în altă parte fără să plătească taxe vamale.
Bunurile pentru căsătorie vor fi scutite de taxe vamale
Un alt element de noutate este scutirea de taxe vamale a trusoului și a efectelor gospodărești aduse în țară cu ocazia căsătoriei dintr-o țară terță. Deci dacă doi români vin din Italia să se căsătorească aici, hainele și alte lucruri necesare nu sînt purtătoare de taxe sau TVA. De asemenea, și cadourile care se aduc în mod obișnuit la o căsătorie au același regim, dar aici există impunerea ca valoarea unui cadou să nu depășească 1.000 de euro. De asemenea, cine domiciliază în altă țară și aduce din exterior bunuri pentru mobilarea unei reședințe în România beneficiază de scutiri. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns