• DGPC trebuie să închidă orfelinatele, însă nu are bani • singura variantă pentru șefii DGPC Bacău rămîne obținerea fondurilor externe nerambursabile
Șefii sistemului de protecție a copilului din județul nostru trebuie să închidă orfelinatele pînă în 2007. Acest lucru le-a fost cerut pentru că România, în dorința sa de a se integra în Uniunea Europeană, trebuie să treacă și peste acest obstacol. Marea problemă este însă că autoritățile locale nu au banii necesari să scoată copiii din centrele mamut. În prezent, în centrele de plasament din județul Bacău sînt ocrotiți peste 1.200 de copii, dintre care mai mult de jumătate sînt copii cu nevoi speciale, a căror reintegrare în familie este, dacă nu imposibilă, foarte dificilă. Singura alternativă pe care o au șefii Protecției Copilului este să caute bani din afara țării, pe care să nu fie nevoiți să-i returneze mai tîrziu.
Direcția Generală pentru Protecția Copilului a depus trei dintre proiecte la București, la programul derulat de Phare, „Copii mai întîi, partea a doua”. Cele trei proiecte vizează închiderea modulului pentru copilul aflat în dificultate din cadrul Complexului de Servicii Comunitare din Tîrgu Ocna, închiderea modulului pentru copiii cu handicap sever din Complexul de Servicii Comunitare 1 din Bacău și a celui de la Complexul de Servicii Comunitare 3 Onești. Alte șase proiecte au fost depuse în vederea obținerii finanțării la Agenția Regională Nord Est, programul vizat fiind „Phare 2001 – Coeziune economică și socială”. Ca și proiectele depuse la București, și cele înaintate spre aprobare la Piatra Neamț vizează, în principal, închiderea centrelor sau modulelor unde sînt ocrotiți copiii cu handicap sever și a centrelor unde au fost ocrotiți copiii cu vîrste foarte mici, de pînă la trei ani. Trimiterea acestor proiecte nu înseamnă însă că banii vor veni cu siguranță.
Marea nemulțumire a autorităților în domeniul protecției copilului o reprezintă însă colaborarea defectuoasă cu autoritățile locale, care nu au colaborat pentru realizarea unor proiecte. „La sfîrșitul anului trecut am înaintat mai multe adrese primăriilor din județ prin care le propuneam realizarea, în parteneriat, a unor proiecte de finanțare. Practic, specialiștii DGPC ar fi realizat proiectele, iar primăriile nu ar fi trebuit să facă altceva decît să asigure derularea acestora, cu banii deja obținuți. Nu am primit răspuns favorabil decît de la Primăria din Tîrgu Ocna, ceea ce mi se pare foarte puțin”, ne-a declarat Sorin Brașoveanu, directorul DGPC Bacău. În cazul în care vor fi aprobate în vederea obținerii finanțării, punerea în aplicare a acestor proiecte va demara, cel mai probabil, în vara acestui an. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns