Era informației și epoca internetului au primit „interzis” în școlile și liceele din Bacău, unde lipsa de transparență este o stare de fapt. Un studiu realizat în Bacău dezvăluie dezastrul în ceea ce privește comunicarea către public a informațiilor ce țin de banii și deciziile conducerilor unităților de învățământ.
Luni, 11 septembrie 2017, în debutul noului an școlar, Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) și Cristian Ghingheș (consilier local independent) au lansat un studiu privind asigurarea transparenței decizionale la nivelul celor 35 de unități de învățământ din rețeaua școlară a municipiului Bacău.
Potrivit documentului, numai 3 dintre toate școlile și liceele din Bacău pun la dispoziția publicului informații la zi privind bugetul pe anul în curs și deciziile adoptate de către consiliul de administrație al școlii: colegiile “Anghel Saligny”, “Vasile Alecsandri” și “Henri Coandă”.
De asemenea, pagini web foarte generoase în ceea ce privește informațiile publice publicate pe site se pot observa la colegiile “Ferdinand I”, “Gheorghe Vrănceanu” și “Grigore Antipa”.
Site-uri depășite
La polul opus se află, cu site-uri inexistente sau inaccesibile, școlile gimnaziale “Mihail Sadoveanu” și “Nicu Enea”. De altfel, majoritatea site-urilor analizate sunt fie neactualizate în ultimii ani școlari, fie cuprind informații referitoare numai la managementul și organigrama instituției.
„Ne dorim o mai mare transparență din partea conducerilor unităților de învățământ pentru că aceasta nu doar că ar face învățământul local mai democratic și ar reduce suspiciunile de nereguli, dar în primul rând le-ar oferi tuturor elevilor un exemplu de urmat în viitor. Într-o societate corectă și dezvoltată, informațiile publice sunt la vedere!”, declară Ioana Andreea Secreată, președinte interimar al Asociației Elevilor din Bacău.
Dintre cele 35 de unități de învățământ din municipiul Bacău, 33 au site, 30 au publicat organigrama cu personalul instituției, 18 fac cunoscute regulamentele de organizare (ROF/ROI), 12 au adus la cunoștința publicului rapoartele interne de evaluare a calității, doar 14 au publicat bugetul de venituri și cheltuieli și numai 5 dintre ele respectă obligația legală de a face publice deciziile consiliului de administrație.
„Vom trimite concluziile acestui raport fiecărei instituții de învățământ în parte, le vom aduce director la cunoștință obligațiile legale pe care le au cu privire la publicarea din oficiu a informațiilor publice și vom urmări îndeaproape îndeplinirea lor astfel încât elevii, părinții și toți ceilalți cetățeni interesați să cunoscă fără prea multe eforturi ceea ce se întâmplă în școlile și liceele din comunitatea locală. De asemenea, le solicit primarului și inspectorului școlar general să ia măsuri pentru respectarea legii la nivelul instituțiilor de învățământ locale”, afirmă Cristian Ghingheș, consilier local independent, coautor al studiului.
Raportul a fost întocmit în perioada 9-10 septembrie 2017, având în vedere o serie norme legislative în care sunt stipulate obligații clare privind publicarea informațiilor verificate în cadrul studiului: Legea 544/2011 privind liberul acces la informațiile de interes public, Legea nr. 1/2011 a educației naționale, OMENCS 5079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, OMEN 4619/2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și funcționare a consiliului de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar, dar și OUG 75/2005 privind asigurarea calității educației. (sursa: comunicat de presă)
UPDATE: Iustin Antonie, directorul Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, a făcut câteva precizări referitoare la concluziile studiului:
„Acest studiu – dupa cum declara autorii – a fost efectuat in zilele de 9 si 10 septembrie 2017, respectiv in zilele de sambata si duminica cand nicio unitate scolara nu are program de lucru. Din partea Asociatiei Elevilor si/sau din partea domnului consilier local Ghinghes nu exista nicio solicitare verbala sau scrisa, de punere la dispozitie a unor informatii sau documente in baza legii 544 (asa cum stipuleaza legea 544 ca trebuie puse la dispozitie informatiile mentionate…). La avizierul scolii exista in acest moment bugetul alocat inclusiv pe anul 2016, alaturi de alte anunturi cu caracter general.
Site-ul scolii este dezactivat din 2015, din cauza interfatei invechite si a costurilor mari solicitate de catre administratorul acestuia. Informatii cu privire la activitatile noastre, precum si orice alte informatii de interes pot fi consultate pe pagina de Facebook a scolii. Varianta gratuita de comunicare oferita de Facebook a fost cea agreata de personalul scolii, de parinti si elevi”.
Gratian a zis
Pai de ce sa publice bugetul? Ca sa vada parintii cum platesc de doua ori diverse mofturi ale directiunii, scaune plusate sau serbari fistichii? Bravo pentru demers, sper sa aiba rezultate!
Mona a zis
Studiul a fost facut ,,de la domiciliu”,nu pe teren.Bugetele sunt afisate la sediul tuturor institutiilor.Ghinghes pur si simplu se plictiseste.
BASARAB I a zis
La Școala din Berzunți nu există nici măcar decizii și hotărâri de CA scrise. Totul este ținut secret de directori (cel oficial Savin George Marius, și cel neoficial, din umbră, sforarul și falsificatorul de documente, Spridon Veliu Iulian, absolvent de CNP ,,Ștefan cel Mare,, Bacău, pe loc de RROMI, deși este român get-beget). Dar e prieten la cataramă cu VLAD IDA și cu LAZĂR FLORIN, cu GĂRGĂUN etc. O să aflați în curând de ce!!!! O să vă cruciți ce veți afla.
madalina a zis
Tipa asta, Gargaun, este cumva ruda cu Gargaun de la Henri Coanda ?
tipa a zis
Intrebati parinti
ioana a zis
Bravo, copii! Ce -ar fi daca v-ati posta foile matricole?
CG a zis
La ce v-ar folosi?
dd a zis
Cam neobrazat acest pui mic si arogant independent, camuflat in PSD-ist, Mr. Ghinghes
ioana a zis
Cristian, am afla un lucru deja stiut…ca ati performat chiar in conditiile in care nu era afisat la avizier bugetul scolii!Tare…nu-i asa?
Vlad a zis
Da, Mădălina, Gărgăun e soțul inspectoarei de la Isj Bacău, Gărgăun. Ia vedeți, Lazăr a făcut lumină în scandalulde la Coandă?
Vlad a zis
Ma refer la lumina in buzunar, ca era cam intuneric inainte de a reveni in Isj Bacau. Acum pus de PSD.
Irina a zis
Mai Vlad, da inainte cine-l pusese la Isj?
Vlad a zis
Cine? Alte javre, de la PDL. Dar tot mafioti, ca sa fie santajabil. Baietii stiu de ce!!!??? Oricum, tot FSN-isti, adica securisti si comunisti. Vai de mama voastra de parveniti spagari!!!!
natalia a zis
Despre care site de la Coanda vorbesti ? Te-ai uitat macar putin pe meniu ? L-ai deschis sa vezi ca hotararile CA sunt de prin 2015, iar bugetul din 2016 ? Uite la Comisii metodice – de prin 2014 ? Halal ! Daca ala e un exemplu de site, apoi… ?! Ia uite mai degraba pe la Karpen sau Antipa si compara. Mai sunt si alte siteuri reusite, da sa vii cu Coanda ?!