Consilierii locali au aprobat recent un plan de acțiune pentru reducerea zgomotului din municipiul Bacău. Planul cuprinde trei strategii: proiecte de infrastructură rutieră, dezvoltarea transportului public și a mijloacelor alternative de deplasare și managementul traficului, adică măsuri menite să reducă ambuteiajele și timpii de călătorie.
Societatea Incertrans a elaborat în 2017 hărțile de zgomot, ajungând la o serie de constatări. Peste limita admisă de 65 de decibeli, în timpul zilei, se află locuitorii de pe străzile cele mai tranzitate, adică Republicii, Chimiei, Mărășești, Calea Romanului și strada Tecuciului, unde se înregistrează un nivel de zgomot între 75 și 80 dB. Străzile din centru, cele de la Aeroport și mini-centurile, adică Mioriței, I.L.Caragiale, Vadul Bistriței sunt alte zone în care se înregistrează zgomot mai mare decât permite legea, tot din cauza traficului aici fiind raportate valori între 70 și 75 dB.
Peste 1.200 de clădiri sunt expuse unui nivel mediu de zgomot, iar 2.500 sunt, din cauza amplasării, la un nivel de zgomot între 60 și 74 dB. Tot potrivit acestui studiu, „numărul total de persoane expuse la niveluri ce depășesc valorile limită de 70 dB, respectiv 60 pentru noapte, este de 21.239 persoane pentru nivelul înregistrat ziua și peste 30.500 pentru nivelul înregistrat noaptea”.
Numărul celor afectați este în creștere față de ținta propusă la data la care s-au făcut ultimele planuri, adică 2011, și aici explicațiile sunt simple: „creșterea gradului de motorizare și a volumelor de trafic rutier”, dar și faptul că nu s-a introdus un sistem de monitorizare a traficului rutier și nu s-au încurajat formele de deplasare alternative, fie din lipsă de fonduri, fie pentru că nu s-au găsit soluțiile cele mai bune.
Din păcate pentru economia locală, industria care a mai rămas face ca societățile din domeniu să nu mai fie o sursă de zgomot.
Primăria se angajează, dar are banii?
Documentul include și angajamentele pe care le-au luat toți factorii implicați pentru a reduce zgomotul. Transport Public S.A. va achiziționa 15 autobuze Euro 6, până în 2023, Poliția Locală a propus amenajarea mai multor sensuri giratorii, Primăria s-a angajat să cumpere 2 autobuze electrice, să completeze legislația pentru ca cei care dețin garaje să își țină mașinile acolo, nu murăturile și bradul de Crăciun, și și-a asumat realizarea a două parcări colective.
Tot prin acest plan, Primăria se angajează să asfalteze mai multe străzi din Izvoare, CFR, Gherăești, Șerbănești și nu numai, ci și reorganizarea circulației în intersecțiile mari, toate la un cost estimativ de 50 de milioane de euro. Dacă mai implementează un sistem de închiriere de biciclete și face parcări adecvate, se mai adaugă 1,6 milioane de euro, și dacă mai face cinci parcări colective, ar trebui să mai scoată din buget 24 de milioane de euro.
Potrivit Ministerului Mediului, Agenția de Protecție a Mediului și Garda de Mediu ar trebui să urmărească implementarea măsurilor. Doar că „legislația noastră este de așa natură că nu impune termene de realizare. Teoretic, noi vom urmări, dar ei nu au un calendar clar de implementare. De aici și sancțiunile pe care Uniunea Europeană le dă țării noastre”, a declarat Petrică Ilieș, directorul Agenției de Mediu Bacău.
Lara a zis
As mai adauga eu ca, la intersectia dintre strazile Aeroportului, Republicii, Chimiei, gropile si denivelarile carosabilului nu doar ca maresc zgomotul produs de fierataniile tuturor camioanelor si TIR-urile ce trec peste hopuri, dar provoaca si trepidatii aproape continue blocurilor din jur, zi si noapte, de nu poti nici sa dormi. Iar primaria, sesizata prin petitii inca din primavara, nici macar niste amarate de plombe nu pune.
Dar bine ca anunta planuri marete viitoare (dar fara termen de implementare…) ! Eu le-as sugera planul de a pleca mai repede din administratie actualilor edili, ca oricine ar veni in locul lor nu poate fi mai rau!
Mai rau ca acum n-a fost niciodata, fara exagerare!
TUCU a zis
Daca ar exista o sosea de centura, situatia ar fi alta !
Teodora a zis
Mizeria numita Consiliul Local Bacau mimeaza grija fata de nevoia cetatenilor de aer curat si de liniste. Faptul incontestabil ca in Bacau, acest CL a aprobat PUD-uri ale unor blocuri construite in zone deja foarte aglomerate, AVAND SPATII VERZI DOAR PE HARTIE, dovedeste coruptia crunta din randul PSD, PNL, PMP, care voteaza impreuna asemenea imbecilitati menite sa aglomereze si mai mult Bacaul.
Mioara a zis
Zgomotul este produs si de cetatenii necivilizati, de tinerii needucati lasati de capul lor, care fac concursuri de masini noaptea pe strazi si alte specimene de proasta calitate care polueaza orasul. Intrebarea este ce face Politia locala, cate amenzi s-au dat in acest sens? Veniti sa vedeti ce se intampla seara in parcarea din spatele teatrului, mai ales in perioadele calduroase din an, ce mizerie ramane in urma lor, cum vorbesc, urla, dau muzica tare, pana la miezul noptii, fara nici o jena si fara ca cineva sa-i intrebe ceva.