– sustine conducerea Directiei Agricole Bacau, care aplica politicile agricole ale Guvernului in teritoriu u Anul 2010 va diminua, insa, substantial ajutoarele
Stadiile de aplicare a programelor de sprijin pentru fermieri prin Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Bacau, a platilor prin Agentia de Plati si Implementare pentru Agricultura si situatia proiectelor depuse la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit au fost prezentate, ieri, 13 noiembrie, ziristilor de directorul coordonator al DADR, Ioan Chiriac, de directorul coordonator adjunct pentru Implementarea politicilor agricole, Ghita Burlui, si de directorul coordonator adjunct pentru Dezvoltare rurala, Stefan Talamba. „Anul agricol 2008 – 2009 – a precizat, din capul locului, Ioan Chiriac – nu a fost unul dintre cele mai favorabile, in primul rind datorita conditiilor meteorologice defavorabile. Dar situatia a fost reechilibrata prin ajutoarele venite de la stat”. Prezentarea a fost ferita de ingerinte politice, desi ea vine tocmai in momente cruciale pentru actuala campanie electorala, iar conducerea institutiilor statului in teritoriu este asigurata aproape exclusiv de oameni care fac politica partidului de guvernamint.
Anul agricol incheiat de curind a fost unul care promitea, prin ploile din luna aprilie, sa fie unul bun, dar s-a dovedit mai degraba unul secetos. „Aceasta situatie a afectat, in primul rind, culturile de cereale paioase, griul si rapita – a precizat Ioan Chiriac -, ceea ce nu s-a intimplat, insa, si cu cele din toamna, la care productiile sint chiar mai mari decit in anul 2008 (cultura de sfeclaa de zahar, de cartofi, de porumb). La nivel national, chiar, exportul de produse agricole a crescut, iar pe ansamblu productia agricola nu s-a diminuat”.
Ioan Chiriac a apreciat ca in acest an fermierii au primit un sprijin consistent din partea statului. „Guvernul si-a achitat, fata de producatori, toate obligatiile asumate. S-au facut si plati in avans, desi este un an de criza economica si de framintari politice”. Una dintre subventii vizeaza motorina pentru agricultura, la care ajutorul a fost, din primavara, la motorina de un leu pe litru. In 2009, fata de 2008, solicitarile au fost mult mai mari, 657 (723.000 de lei fata de 544.000), cresterea fiind de 32%.
Un sprijin important venit pentru fermieri este apreciat a fi Legea creditului agricol. „In 2009 – a amintit directorul coordonator al DADR -, Guvernul a platit 30% din valoarea creditului luat de fermier, dupa ce creditul a fost rambursta integral, ajutorul fiind returnat beneficiarului de credit. E mult, gindindu-ne ca, pe fonduri structurale, conform procedurii foarte groaie, pina acum s-a primit grant 50%, iar din 2010 se va primi numai 40%”. Masura a dus la cresterea volumului creditelor. Numai in judetul Bacau, a in 2008 au fost 7 agenti economici care au solicitat credite (de 27 de milioane de lei), in 2009 sint 15 (36 de milioane de lei). Sprijinul acordat de Guvern a crescut cu 83%. Valorile sint raportate la luna octombrie, dar si in noiembrie si decembrie mai primim documentatii pentru credite”. Din 2010, insa, astfel de ajutor nu se mai acorda, conform regulamentelor Uniunii Europene, dar se vor negocia alte forme de sprijin.
Sprijin de la stat s-a dat si pentrru cumpararea de material de reproductie in zootehnie, pentru controlul oficial al bovinelor, pentru achizitionarea de berbeci, pentru irigatii (140 de lei/ha), plus pentru paza sistemelor de irigatii si pentru aducerea in stare de functionare a instalatiilor.
Diminuarea formelor de sprijin pentru fermieri, din 2010, va avea efecte asteptate in rindul acestora – cred directorii de la DADR. Deja s-au manifestat unele proteste ale crescatorilor de animale si se anunta si altele.
Asupra acestor probleme, dar si a altora aratate, vom reveni in editiile urmatoare ale ziarului.
Lasă un răspuns