– fermierii băcăuani au scos din nou în evidență această problemă la recenta întâlnire cu parlamentarii
Petru DONE
Nivelul subvențiilor și modul în care se acordă acest sprijin în agricultură rămân principalele probleme ale fermierilor și în anul 2013. Acestea au fost subliniate de fermieri la întâlnirea pe care au avut-o, la sfărșitul săptămânii trecute, cu cei doi parlamentari de Bacău care au repsonsabilități în comisiile pentru agricultură ale Legislativului, senatorul Dragoș Luchian și deputatul Ion Melinte.
Concret, fermierii au acuzat din nou că subvenția pentru motorină este la aceeași valoare ca în anul 2006, deși prețul unui litru de motorină a crescut de la patru la șase lei anul trecut. Dragoș Luchian le-a mai dat agricultorilor încă o veste rea pe acest subiect. „La întâlnirea cu fermierii – a spus senatorul – s-a vorbit de subvențiile foarte mici ale fermierilor români, comparativ cu cele din UE, iar subvenția la motorină s-ar putea chiar să nu mai existe. În plus, acestea vin și cu foarte mare întârziere.” Fermierii au mai arătat că nici subvențiile pentru energie electrică și motorina necesare echipamentelor de irigații nu se dau pentru toți producătorii și nici pentru proprietarii de sisteme de irigații, ci doar pentru organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații.
Fermierii au mai acuzat că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anulat subvenția pentru crotalia simplă, iar termenul de acordare a subvenției pe suprafața de teren este, în fapt, 30 iunie, în loc de 30 martie și, astfel, nu se asigură finanțarea la timp a producției. Pe același subiect, producătorii au mai reclamat că subvenționarea dobânzilor la creditele pentru agricultură nu sunt garantate de APIA. Fermierii care au primit adeverințe prin care li se garantează jumătate din suma cerută băncii (CEC Bank, BCR sau BRD), dar când optează pentru credit înainte să primească tranșa a doua banca reține 12% pe an din suma rămasă de primit de la APIA, sub formă de dobândă.
Fermierii sunt nemulțumiți și pentru că taxarea inversă (propusă chiar de ei) nu se aplică pe tot lanțul agricol, ci doar pentru cereale și plante tehnice și este în vigoare numai până în iunie 2013. Pe tema impozitării, ei au spus că această oprațiune nu este diferențiată la terenurile nelucrate (cu excepția terenurilor aflate în pregătire). Un „of” mare al celor care se ocupă de lucrarea terenurilor, în speță arendașii, este și impozitarea arendei. Colectarea veniturilor din arendă – a spus fermierii – nu este responsabilitatea proprietarilor de terenuri. Pentru colectarea taxelor și impozitelor, fermierii și-ar mai dori, în primării, ghișee ale Direcției Generale a Finanțelor Publice.
De la legiuitori, agricultorii au mai cerut și asigurarea unui preț minim garantat al produselor agricole.
Crescătorii de animale au arătat, de asemenea, cu degetul lipsa unei evidențe exacte a efectivului de animale, la direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și la oficiile de ameliorare a raselor de animale. Ei spun că aceste instituții nu sunt coordonate unitar și au activități care se suprapun. În plus, veterinarii nu au operat corect descărcarea de gestiune din Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA și astfel un crescător poate fi înregistrat cu un număr foarte mare de animale, deși nu le are.
Agricultorii nu sunt mulțumiți nici cu modul în care se lucrează terenul arabil. Sunt în continuare suprafețe mari nelucrate, iar primăriile nu se implică, să ia măsuri, ceea ce duce la descurajarea organizării de ferme viabile și la nepromovarea potențialului zonelor agricole.
Deși nu a fost lăsată la iarmă, problema modului în care fermierii sunt controlați de autoritățile de orice fel îi nemulțumește la fel de mult ca și nerezolvarea celorlalte probleme. Ei susțin că nu există cooperare și colaborare între organele de cercetare (poliția, garda financiară etc.) în sensul interpretării unitare a prevederilor legale și verificarea imediată a sesizărilor privind furturile de animnale sau de produse agricole. În plus, numărul de controale nejusticiate este foarte mare.
Lasă un răspuns