5 kilograme de roșii, un kilogram de ardei grași roșii, un kilogram de ardei capia roșii, un kilogram de ciuperci albe de pajiște sau de seră, cîntărite după ce au fost curățate, o jumătate de kilogram de ceapă, o jumătate de linguriță de piper măcinat, o jumătate de litru de untedelmn, o frunză de țelină, o ramură de cimbru, trei foi de dafin, o linguriță cu vîrf de sare.
Ceapa curățată se pune în apă rece, ca să mai piardă din iuțeală, se trece prin mașina de tocat, apoi se pune într-o cratiță de șapte – opt litri cu tot cu untdelemn și se călește cinci minute la foc mic. Se adaugă ciupercile bine spălate și trecute prin mașina de tocat împreună cu ardeii grași, ardeii capia și sarea. Se fierb împreună jumătate de oră la foc mic, amestecînd mereu să nu se prindă. După ce se sărează după gust, se pune în sticle fierbinți printr-o pîlnie largă, se leagă la gură cu ceologan și se lasă să se răcească, acoperit, în loc ferit. Din aceste cantități ies cam zece sticle de jumătate de litru de suc.
Lasă un răspuns