Conform unor surse citate de dcnews.ro și neconfirmate oficial, DNA ar putea ancheta 16 privatizări realizate în perioada 2002-2008, în urma unui denunț care vizează și firmele din județul Bacău Agricola Internațional SA, Chimcomplex Borzești SA și Letea SA.
Potrivit dcnews.ro, site deținut de jurnalistul și omul de afaceri controversat Ioan Chirieac, în perioada 2002-2008 au fost privatizate de către AVAS aproximativ 250 de societăţi comerciale. „Vizaţi de această plângere sunt reprezentanţii AVAS (în prezent AAAS), care au declanşat procedura de privatizare a 16 societăţi comerciale, reprezentanţii acestor societăţi, dar şi cumpărătorii pachetului de acţiuni a fiecărei dintre companiile menţionate”, arată sursa menționată.
Agricola Internațional SA are o istorie complexă, provenind din fosta firmă de stat Agricola, privatizată inițial către un concern din Germania, Moksel. La vremea respectivă, operațiunea a iscat un scandal, fiind bănuită subevaluarea întreprinderii. Nemții au fost acuzați în Monitorul de Bacău că, de fapt, au cumpărat Agricola pe câteva autoturisme AUDI. Nu s-a declanșat nicio anchetă, deși vagi bănuieli și zvonuri neconfirmate duceau către vestitul Viorel Hrebenciuc.
Ulterior, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participațiilor Statului (APAPS) a devenit actionară la Agricola International în anul 2000, când societatea a fuzionat cu Combac și Carbac, două societăți de stat aflate în portofoliul instituției. În august 2012, APAPS a scos la vânzare, prin negociere directă, pachetul de acțiuni deținut la societatea Agricola Internațional Bacău.
În februarie 2003, APAPS a scos la vânzare Chimcomplex Borzești și Letea Bacău, care aveau împreună peste 3.000 de salariați. Un consorțiu format din firmele A2 Impex SRL Ploiești, Romferchim SA București și Contactoare SA Buzău a achiziționat pachetul de acțiuni de 94,74% deținut de stat la Chimcomplex SA Borzesti, in urma unei tranzacții în valoare de 25,03 milioane euro. Noul patron al Chimcomplex a devenit, astfel, Ștefan Vuza.
Letea SA, singura dintre cele trei întreprinderi ajunse, recent, în faliment, a fost cumpărată de Selena Bacău, societate controlată de Dumitru Sechelariu, și Spedition UMB – Podu Turcului, aparținând lui Dorinel Umbrărescu, pentru circa 8 milioane de euro. În 2011, Dumitru Sechelariu a recunoscut că, de fapt, a achitat pentru Letea doar 1,2 milioane de euro.
Potrivit dcnews.ro, ar urma să fie anchetați și responsabilii privatizărilor, dar și beneficiarii, ceea ce, în multe cazuri, s-ar putea dovedi o utopie sau o imposibilitate. Ovidiu Mușetescu, șef al APAPS, și Dumitru Sechelariu, care a cumpărat Letea, au decedat între timp. Reclamația pare să aibă și un scop nerealist, deoarece se cere DNA să ancheteze 9.000 de persoane.
VIOREl a zis
Tarziu domnilor…foarte tarziu…dar pe cei care fura o gaina de ce nu i arestati dupa 10…15 ani..cum faceti acuma cu susnumitii care au distrus toata economia Bacaului si nu numai a Bacaului…..
codrin+ardeleanu a zis
Dar privatizarile facute la:
-Robinete industriale
-Masini unelte
Cand vor fi anchetate???