Din zecile de mii de apeluri efectuate de băcăuani la serviciul unic 112, lunar, câteva sute sunt false, ceea ce intră sub incidența legii și este cu atât mai grav cu cât, în acest timp, poate viața altcuiva este pusă în pericol.
Din acest motiv, luna trecută amenzile au crescut, fiind acum cuprinse între 1.500 și 5.000 de lei, pentru apelurile false. Și apelarea abuzivă la 112, 113 (număr pentru persoanele cu dizabilități) sau 114 (număr înființat pentru localizarea unui apel) este pedepsită cu sanțiuni între 500 și 1.000 de lei.
În primele opt luni ale acestui an, „în județul Bacău, s-au înregistrat în Sistemul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU) 229.473 de apeluri, media lunară fiind de 28.684 apeluri”, informează Biroul de Presă al STS.
În ceea ce privește apelurile care au fost direcționate spre rezolvare poliției, câteva sute s-au dovedit a fi false. „În această perioadă, s-au înregistrat 702 apeluri false/abuzive. Polițiștii au aplicat 575 de sancțiuni contravenționale ca urmare a acestor apeluri”, informează Cătălina Păduraru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Bacău.
Nu reprezintă o urgență, în sensul necesității de a apela la 112, accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice etc.
Lasă un răspuns