Peste 1.000 de credincioși și aproape 200 de preoți și prelați din întreaga Eparhie a Romanului și Bacăului au participat, în Duminica Ortodoxiei, la procesiunea cu sfintele icoane făcătoare de minuni și sfintele moaște, organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Ioachim Băcăuanul.
Liviu MAFTEI
Pentru prima oară, anul acesta, creștinii s-au putut închina și la părticele din moaștele Cuvioasei Parascheva, redescoperite în mod providențial în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Cu toții, tineri și bătrâni, sfidând vântul rece și arțăgos, ținând în mâini icoane, cu mic cu mare s-au deplasat din centrul orașului spre Catedrală, în cântările duioase ale imnului acatist al Sfintei Ocrotitoare a întregii Moldove. ”Este pentru a doua oară când particip la un astfel de eveniment. Am venit să mă rog la sfintele icoane în această zi din Postul Mare pentru sănătate, mântuire, pentru familie și pentru cei dragi”, mărturisesc credincioșii băcăuani veniți în număr mare în cetatea lui Roman-Vodă. Prin evlavie și smerenie, închinîndu-se icoanelor făcătoare de minuni, credincioșii au transformat inima urbei de pe malul Moldovei într-o capitală a Ortodoxiei. Nu au lipsit de la această manifestare a dragostei de Dumnezeu nici ”Sfânta de la Trifești” și Icoana Preacuratei Fecioare de la mănăstirea Giurgeni. La începutul procesiunii, Preasfințitul Părinte Ioachim a ținut un cuvânt de învățătură, mulțumind tuturor celor care au răspuns la chemarea Bisericii din prima Duminică a Postului Mare și, binecuvântându-i, a început Procesiunea.
Apoi, Preasfinția Sa a rostit rugăciunea de sfințire a icoanelor. Cui îi mai păsa că vîntul șfichuia cu îndărătnicie chipurile credincioșilor? Mulțimea-și exprima credința așa cum poate n-a făcut-o vreodată: public, sincer și entuziast. După jumătate de ceas, romașcanii, băcăuanii, oneștenii, buhușenii, moineștenii și sascutenii au ajuns în curtea Arhiepiscopiei. În agheazmatarul situat lângă catedrală, înconjurat de sfintele icoane, ierarhul a așezat moaștele Sfintei Parascheva, închinându-se împreună cu preoții și credincioșii prezenți. Apoi, în sfântul locaș, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a oficiat slujba Litiei, la strană aflându-se corala ”Episcop Melchisedec” a Protopopiatului Bacău. Solemnitatea momentului duhovnicesc a fost încunuată de premierea, la sfârșit, a doi elevi ai Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” premianți la etapa mitropolitană a concursului dedicat Părintelui Stăniloae. Sărbătoarea s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură al Preasfinției Sale, după care, miruiți cu untdelemn sfințit, oamenii au plecat spre casele lor, făcându-și cruce și mulțumind Bunului Dumnezeu.
florin a zis
autoritatile din bacau ar trebui sa faca demersuri pentru mutarea arhiepiscopiei la bacau , ca doar nu un oras amarat ca roman cunduce judetul bacau