Polițiștii au confiscat sute de mii de articole pirotehnice interzise la deținere și comercializare, în greutate totală de peste 850 de kg și în valoare de aproximativ 50.000 lei. Fie că au fost depozitate în garaje sau ascunse sub pat, toate petardele erau destinate vânzării pe piața băcăuană. Conform legii, orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.
Ramona IONESCU
Polițiștii băcăuani le-au stricat afacerile multor „întreprinzători” care mizau pe faptul că se vor îmbogăți de pe urma vânzărilor de petarde sau rachete, interzise dealtfel la comercializare. Capturile au fost pe măsura informațiilor primite, iar polițiștii au acționat de fiecare dată la pont. Într-un singur caz, echipele de intervenție au găsit la un băcăuan aproximativ 340 kilograme de articole pirotehnice din categoriile II și III. Cele peste 95.000 de petarde au fost ridicate din garajul unui băcăuan de către polițiștii Serviciului Arme Explozivi Substanțe Periculoase (AESP) Bacău.
Într-o primă fază a cercetărilor, polițiștii au identificat 95.856 petarde, 936 artificii și 20 bucăți baterii artificii, toate din categoriile II și III. „Bunurile respective, în valoare de 12.800 lei și în greutate de aproximativ 340 de kg, au fost ridicate în vederea cercetărilor. Persoana în cauză este cercetată pentru comiterea infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice”, a declarat inspectorul Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. Conform articolului 37 din Legea nr. 126/1995 orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.
Vândute în centre comerciale sau pe stradă
Vânzătorii de petarde au fost vânați de polițiști în tot județul. În municipiul Onești, polițiștii AESP Bacău l-au depistat pe Claudiu A., de 36 ani, din localitate, care deținea 400 petarde din clasa II, pe care le vindea în zona unui centru comercial din oraș. În aceeași zi, un alt echipaj l-a reperat pe un băiat în vârstă de 18 ani, care avea asupra sa 4.260 petarde din clasa II, pe care le vindea pe strada Aprodu Purice din municipiul Bacău. O altă patrulă de poliție a prins-o în flagrant pe Vera C., în vârstă de 52 ani, care vindea mai multe articole pirotehnice în bazarul municipiului Moinești, fără a avea autorizație în acest sens. Femeia avea expuse la vânzare 18 bucăți de artificii cu mai multe focuri, din clasele I și II. În ultima zi a anului 2012, polițiștii de la Secția 2 Poliție Bacău aflați în patrulare pe strada Pictor Theodor Aman, l-au depistat pe Costel P., de 27 ani, care avea asupra lui 60 bucăți de petarde. „Obiectele pirotehnice deținute de persoanele respective au fost ridicate în vederea cercetărilor. Celor în cauză le-au fost întocmite dosare penale pentru comiterea infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice”, a adăugat Butnaru.
Gramajul pirotehnic face diferența
S-a tot vorbit despre faptul că persoanele fizice nu pot confecționa, deține, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operațiune cu obiecte pirotehnice din clasele II-IV, T1 și T2 precum și petarde, pocnitori și obiecte zburătoare luminoase din clasa I. Diferența între admis și interzis o face gramajul amestecului pirotehnic, care poate pune în primejdie viața cetățenilor. Tocmai de aceea, pe piață sunt admise obiectele pirotehnice de distracție foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de trei grame (steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți). În situația organizării de focuri de artificii cu obiecte pirotehnice din clasele III și IV, precum și T1 și T2, sunt necesare acordul primăriei și al unității de pompieri, precum și avizul inspectoratului județean de polișie, pe a cărei rază se execută jocuri de artificii.
Lasă un răspuns