– aproape 150 de persoane cu handicap au fost ajutate de stat să-și cumpere mașini – statul suportă dobânda la creditele contractate în acest scop – în total, în cei cei patru ani de când se aplică prevederea, băcăuanii au fost ajutați cu peste 3,3 miliarde de lei vechi – împrumuturile se pot face și pentru adaptarea locuinței la nevoile persoanelor cu handicap – rampe, mână curentă, lift etc
Florentin RADU
Puțini știu că, potrivit legii, statul suportă dobânda creditelor luate de persoanele cu handicap grav și accentuat, care vor să-și achiziționeze autoturisme. Prevederea este valabilă încă din anul 2009, când a apărut Ordinul 517. Facilitatea se mai acordă și celor care intenționează să adapteze locuința prin construirea unei rampe, mână curentă, lift dacă e cazul și alte asemenea modificări necesare. Mai mult, faciltățile se acordă inclusiv famililor sau persoanelor care au în îngrijire cel puțin un copil cu handicap grav ori accentuat. Subvențiile se plătesc prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău.
Peste 3,3 miliarde de lei vechi
Condițiile cerute sunt ca plata creditului să se facă la scadență, valoarea creditului să nu depășească 10.000 de euro, iar perioada de returnare a împrumutului să nu depășească 10 ani. În plus, la autovehiculele adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, creditul nu trebuie să depășească valoarea de 20.000 de euro, iar perioada de rambursare să fie de cel mult 15 ani. Astfel, începând din anul 2009, când, potrivit Ordinului 517/2009 persoanele cu handicap beneficiază de această facilitate, 141 de beneficiari au obținut această subvenție. În total, aceștia s-au bucurat de subvenții de aproape 332.000 de lei (peste 3,3 miliarde de lei vechi). Cele mai multe persoane au apelat la această facilitate în 2010, când au fost înregistrate 31 de solicitări cu o sumă totală alocată de 104.167,84 de lei (peste un miliard de lei vechi). Unii dintre ei au reușit să-și achite creditele la scadență, alții chiar au plătit anticipat. Interesant este că, numai în prima jumătate a acestui an, sunt înregistrate 29 persoane în plată, la care se adaugă alte trei solicitări în lucru, valoarea dobânzilor fiind de aproape 28.000 lei (280 de milioane de lei vechi).
Cum se obține subvenția
Persoanele cu handicap grav sau accentuat care doresc să facă un astfel de împrumut cu dobândă subvenționată vor depune o cerere la sediul DGASPC Bacău. Dosarul trebuie să mai conțină copii după actul de identitate și după certificatul de handicap și două declarații notariale, una prin care să probeze că solicitantul se încadrează în prevederile articolului 27 din Legea nr. 448/2006 și cealaltă prin care se obligă să anunțe orice modificare intervenită în situația lor. Astfel, beneficiarul va primi o adeverință care va fi depusă la banca de unde intenționează să facă împrumutul. Ulterior, persoana cu handicap va trebui să depună la DGASPC o copie a contractului de credit din care să reiasă dobânda care trebuie suportată de stat, dar și factura – dacă a cumpărat o mașină nouă – ori actul de vânzare-cumpărare – dacă și-a achiziționat un autoturism second-hand. De reținut că, dacă persoanele care au contractat un astfel de credit și, în urma reevaluării, li s-a schimbat încadrarea în gradul de handicap, vor beneficia în continuare de aceleași condiții de rambursare până la achitarea creditului.
Dar pentru cumpărarea de scaune cu rotile sau lift de bolnav sau pat de handicapat nu se dau credite?