În perioada 03-19 iulie 2019, polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcții, Activitate Comercială și Protecția Mediului au efectuat verificări amănunțite privind situaţia şarpantelor la imobilele instituţiilor de învăţământ, instituţiilor publice şi la asociaţiile de proprietari.
Verificările au fost dispuse de conducerea Primăriei Bacău, în contextul furtunii ce a avut loc la începutul lui iulie, eveniment meteo ce a provocat daune importante la mai multe imobile școlare și blocuri din oraș.
Cu ocazia controalelor efectuate, s–a constatat desprinderea a 4 şarpante de pe terasele imobilelor respective, în următoarele locuri: Colegiul Naţional ,,Ion Ghica”; blocul situat pe str. N. Bălcescu, nr. 12; blocul situat pe str. Al. Tolstoi, nr.3; blocul situat pe str. 22 Decembrie 32 la intersecţie cu str. Alunului.
Situaţia şarpantelor a fost verificată la 83 de instituţii de învăţământ, 52 de instituţii publice şi la peste 1200 şarpante existente la blocurile de locuințe din mun. Bacău. În urma acțiunii de control a rezultat că 5 școli aveau acoperiș tip terasă și 78 aveau acoperiș tip șarpantă, fiind prezentate 11 autorizații de construire. Au fost întocmite 6 note de control.
Din cele 52 de instituții publice verificate s-a constatat că 18 au acoperiș tip terasă și 34 cu acoperiș tip șarpantă. Conducătorii instituțiilor sau administratorii au prezentat un număr de 3 autorizații de construcție, iar restul au declarat că sunt edificate din construcția inițială a clădirii. Nu au fost constatate degradări vizibile ale șarpantelor acestor clădiri.
Cu privire la situația șarpantelor construite la blocurile de peste 1200 locații (scară de bloc). Dintre acestea, 360 dețin autorizație de construire, iar celelalte care au fost edificate după 1990 până în anul 2000 au fost executate fără proiect tehnic de execuție și autorizație de construire eliberată de Primăria Municipiului Bacău.
Având în vedere că şarpantele ridicate pe imobilele de locuinţe colective fac parte din condominiul acestora, asociaţiile de proprietari au fost somate în anul 2016 şi 2017 în vederea întreţinerii şi exploatării corespunzătoare a acestora, în conformitate cu legislația privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
Cu ocazia verificărilor efectuate în intervalul menționat, punctual, s–au întocmit note de control şi somaţii pentru asigurarea mecanică a şarpantei şi îndepărtarea resturilor de şarpantă rămasă pe terasa clădirii sau căzută pe platforma betonată.
De asemenea, în perioada următoare, vor fi inițiate proceduri vizând urgentarea intrării în legalitate a construcțiilor tip șarpantă edificate fără proiecte tehnice și autorizații. (sursă: comunicat de presă)
Bogdan a zis
In majoritatea situatiilor semnalate(chiar cele cu autorizatii de constructie) sarpantele au fost executate fara proiect tehnic, detalii de executie conform Legii 10/1995. Aceasta situatie este veche si lasata deoparte de Primarie pentru ca acest lucru ar insemna intrarea in legalitate(nu deranjam in an electoral). Trebuie neaparat sa se intample un accident si atunci se trezesc toti si cauta vinovati.
ko a zis
Primaria a cerut ploii proiect sa le faca oamenilor dezastre in case si institutii! Daca o sarpanta ridicata fara proiect tehnic a tinut 20 ani fara sa faca probleme…. acum, cand deodata …toate sunt la mana hazardului schimbarilor climatice, ar trebui sa se lase mai moale cu cele controale! Spilul e altul…sa adunam bani de la amarastenii de la ultimul etaj! Mai bine i-ar ajuta statul si vecinii sa fie treaba buna!Aaaa, pe nimeni nu intereseaza…ca si acum 20-25 ani…bine ca fac fraierii si pe altii nu-i ploua!
expert a zis
In Romania la cest capitol fiecare a facut dupa cum a vrut. Multe lucrari s-au facut de „mesteri” neavizati care n-au avut habar de banale calcule la solicitari . In consecinta n-au folosit elemente de structura dimensionate corespunzator, nici elemente de ancorare a acestora. Consecintele sunt vizibile abia cum cand fenomenele meteo sunt mai pronuntate. Trebuie intervenit urgent si consolidate sau demolate daca pun in pericol viata oamenilor.
ana a zis
toti au facut sandramale neautorizate si dupa ureche cu diversi dorei…acum urla ca statul ca extraterestrii ca nu stiu cine e de vina. pai asa si la cei cu case sa vina sa le faca statul acoperis nou. v-ati obisnuit sa incalcati legea si sa va dea statul. de ce nu ati folosit solutii specifice acestor tipuri de plafon si ati ridicat niste chestii scumpe, inestetice si periculoase??? pt ca taraneala si pt ca fiecare face ce vrea. si mai iese si de un pod sa depozitam muraturi sau saltele.
mereu sunt altii de vina. nu. aia de ati construit asa ceva sunteti vinovati. demolate toate cele fara proiect si fara autorizatie, punct. sunteti proprietari bagati banu si faceti legal ce trebuie facut. mie la casa nu vine nimeni sa imi repare acoperisul daca e cazul. si iau amenda sau imi demoleaza casa daca e facuta fara proiect si fara autorizatii.
este pe acelasi principiu ca si cu soferii romani. incalca legea si urla cand sunt prinsi. ai gresit, platesti.
Bogdan a zis
Corect scris dar acum urmeaza 2 ani electorali si nici un politician nu vrea sa se implice. Dupa alegerile din 2020 sa vezi ce vor infiera nerespectarea legilor de catre alegatori.
Maxx a zis
Ana sa stii ca 80% dintre sarpantei au fost ridicate fix in timpul la aia la care te inchini tu: PSD – Sechelariu. Tu iti dai seama ca daca stai la ultimul etaj si iti ploua in casa visul fiecăruia este sa isi faca palat deasupra.
adi a zis
pai de ce politia nu isi face datoria? constati neregului, amendezi sau desfiintezi. daca vreti ordine, respectati legea. toti.
ko a zis
Sa stiti ca oamenii si-au facut sarpante tocmai ca sa se afle in treaba. Dupa parerea voastra idioata si-au cheltuit banii pentru „palatul” de deasupra, nu pentru ca le ploua in casa prin toate dozele, prizele, lustrele…deloc periculos!! Nu mai spun de mucegai, igrasie , lucruri stricate care inseamna BOALA!