– Muzeul de Arta din Bacau si Muzeul Luvru din Paris, parteneri intr-o expozitie româno-franceza, patronata de presedintii Nicolas Sarkozy si Traian Basescu – in premiera, o lucrare din patrimoniul de arta bacauan a participat la o expozitie internationala – tabloul, care reprezinta o scena din high-life-ul Bucurestiului din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, a fost asigurat pentru suma de 250 de mii de euro
Un tablou de Theodor Aman, din patrimoniul Muzeului de Arta din Bacau, a stat alaturi de lucrari de la Muzeul Luvru din Paris, in expozitia româno – franceza „Napoleon al III-lea si principatele Române”, itinerata in perioada 23 octombrie 2008 – 29 iunie 2009, la Muzeul National de Arta al României, din Bucuresti, si la Muzeul National al Castelului de la Compiegne, din Franta. Expozitia – eveniment, organizata cu ocazia implinirii a 200 de ani, in 2008, de la nasterea lui Napoleon al III-lea, a dorit sa reconstituie legaturile politice, culturale si artistice dintre Franta si Principatele Române, de la sfirsitul secolului al XVIII-lea. Tabloul „Scena de interior” trimis de bacauani in Franta a fost asigurat pentru suma de 250.000 de euro, bani care, in cazul disparitiei tabloului, ar fi revenit muzeului din Bacau.
Povestea tabloului – povestea high-life-ului din a doua jumatate a secolul XVIII
Cite dintre lucrarile de arta contemporane vor putea reconstitui, peste 150 de ani, atmosfera epocii in care traim? Lucrarea „Scena din interior”, semnata de pictorul român Theodor Aman, reprezinta o scena dintr-o serata mondena, cu 19 personaje, in casa familiei Ion Otetelesteanu, vornic al Bucurestilor. In coltul din stanga, jos, al tabloului, artistul s-a pictat pe sine in timp ce schita portretele personajelor prezente. Tabloul este un ulei pe pinza, de dimensiuni 55 x 65,5 cm si dateaza din 1858. Lucrarea a intrat in patrimoniul Muzeului de Arta din Bacau in 1966, cind a fost transferat de la Muzeul National de Arta al României. O reproducere a lucrarii a fost inserata in catalogul expozitiei, alaturi de date tehnice si de o „punere in context” semnata de muzeograful bacauan Carmen Istrati Murariu. Muzeul de Arta din Bacau detine in prezent patru lucrari semnate de Theodor Aman.
Premiera bacauana
Este pentru prima data cind o lucrare din patrimoniul Muzeului de Arta din Bacau trece granitele tarii pentru a participa la o expozitie internationala. „In septembrie 2008 ne-a contactat doamna Roxana Theodorescu, directoarea Muzeului National de Arta al României, sa ne intrebe daca sintem de acord sa participam la expozitie cu aceasta lucrare, care este importanta nu doar pentru ce insemna Theodor Aman pentru creatia plastica din acea perioada, ci si pentru a recrea atmosfera din acea epoca. Aceasta expozitie dovedeste ca România este de mult in Europa, nu doar prin gesturi istorice si politice, ci si prin creatia plastica. Din 1850 in 1858, Theodor Aman a stat in Franta si a reusit, revenind, sa faca o schimbare in arta plastica româneasca”, a subliniat Geta Barbu, sefa Muzeului de Arta din Bacau, sectie a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”. Printre cele 30 de institutii române si franceze care au contribuit la organizarea evenimentului expozitional s-a numarat, alaturi de Muzeul de Arta din Bacau, prestigioase institutii muzeale din Franta, printre care si Muzeul Luvru, din Paris. Din România, au mai participat la expozitie muzee din Bucuresti, Craiova, Timisoara si Iasi. „Napoleon al III-lea si Principatele Române” a prezentat publicului român si francez aproximativ 200 de opere de arta plastica si decorativa, documente si fotografii rare.
Artistii furati au primit despagubiri derizorii
In primavara anului 2008, 39 de lucrari semnate de 11 pictori bacauani contemporani, membri ai Uniunii Artistilor Plastici din România, au fost furate pe teritoriul Austriei, odata cu masina de transport marfa care apartinea firmei TNT. Picturile bacauane fusesera expuse in regiunea Limousin, in cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Judetean Bacau in parteneriat cu Consiliul din regiunea franceza. Pentru ca tablourile nu au fost asigurate de CJ Bacau, firma transportatoare a evaluat „marfa” pierduta la kilogram, iar artistii au primit o despagubire totala de 510 euro, adica mai putin de 50 de lei pentru o lucrare, in conditiile in care numai o lucrare semnata de pictorul Ilie Boca valoreaza mii de euro.
emil a zis
starpiti golaneala. faceti o vizita la sc grand exhange house din piata revolutiei si veti vedea 2 cursuri la euro diferite.