– arta româneasca este rivnita de francezi – trei tablouri semnate de pictorul naiv Ioan Maric s-au furat din Piata Gutenberg din Strasbourg – artistul bacauan a fost prezent la Bienala de Arta naiva din Bruxelles, alaturi de bacauancele Catinca Popescu si Constantina Voicu
Doua tinere din Strasbourg si-au aratat intr-un mod nefericit aprecierea pentru lucrarile pictorului naiv român Ioan Maric. Frantuzoaicele au furat trei dintre cele 50 de tablouri expuse de artistul bacauan la cea de-a doua editie a Festivalului „Food Culture – Des cultures et saveurs d”Europe”, organizat, in perioada 2 – 12 iulie, in orasul capitala a regiunii Alsacia si sediu al Parlamentului European. Picturile care au impins frantuzoaicele la pacat erau expuse in cortul lui Ioan Maric, amenajat in Piata Gutenberg din Strasbourg, cartier general al evenimentului la care au participat invitati din Benelux, Italia, Franta, Polonia si România. Politistii alsacieni au surprins hotii de arta naiva chiar in timpul in care savirseau fapta, la ora 2.50 in noapte. Pictorul bacauan a spus intelegator ca le-ar fi oferit cu bucurie tablourile daca i le-ar fi cerut personal. „Erau doua fete care abia terminasera bacalaureatul. Le-au dat amenda si situatia s-a complicat chiar mai mult. Eu am spus ca n-am nicio pretentie. Am recuperat lucrarile si altceva nu m-a mai interesat. Intr-un fel am fost incintat. Daca le-au furat inseamna ca le-au placut. Trebuiau sa vina sa-mi ceara mie. Eu nu las omul sa plece cu sufletul indoit. Daca n-ai bani, iti dau tabloul care iti place si mi-l platesti cind o sa ai”, a spus ingaduitor naivul Ioan Maric. Lucrarile artistului bacauan au atras atentia nu doar a hotilor de arta ci si a presei franceze. Incidentul a fost semnalat in ziarul DNA (Dernières Nouvelles d’Alsace – Ultimele stiri din Alsacia) din Strasbourg, acelasi care cu citeva zile inainte jurnalista Lisa Etcheberry scria „Pe tot parcursul zilei, amatorii de arta au apreciat pictura naiva in culori foarte vii ale lui Ioan Maric”. Tablourile furate, de dimesiunile 50 x 60, reprezentau scene din lumea satului românesc, cu un iarmaroc de Sf. Petru, o petrecere cimpeneasca vazuta printr-o poarta traditionala si un sfat batrinesc. Pictorul bacauan este deja un obisnuit al evenimentelor culturale din Franta si Belgia. Invitatia pentru „Food culture” a venit din partea lui Gabriel Penciu, presedintele ACAR (Association Culturelle et Amicale Roumaine – Asociatia Culturala si de Prietenie România – Franta). La reconstituirea satului românesc in Piata Gutenberg din Strasbourg au mai contribuit, alaturi de Ioan Maric, cinci artizani, Fanfara „Rotaria” din Vaslui, naistul Dorin Gheorghilas, cit si reprezentanti ai Agentiei Nationale de Turism Ecologic, Rural si Cultural din România.
La Bienala de Arta Naiva din Bruxelles
Abia intors de la festivalul din Strasbourg, Ioan Maric a plecat la Bienala de Arta Naiva din capitala Belgiei. La editia 2009 a festivalului international de la Bruxelles au luat parte 70 de artisti naivi din 17 tari, cu 600 de lucrari. La acest eveniment, România a fost reprezentata de pictorii bacauani Ioan Maric, Catinca Popescu si Constantina Voicu. „Eu m-am prezentat cu lucrari inspirate de viata satului, adunate sub titlul «Sa straluce, Ioane…”, o vorba a bunicului meu. Colegele mele s-au prezentat si ele foarte bine, tot cu lucrari din lumea satului. Si alte tari au traditii frumoase, dar ale noastre parca le intrec pe toate. Noi luptam sa ducem imaginea satului românesc in lume, sa nu se piarda traditia. Ce conteaza este sa fii autentic, original, sa ai stilul tau. Cind imi intind lucrarile in expozitie parca sint un covor, un sat intreg, in care fiecare lucrare e o scena”, a marturisit artistul bacauan, aflat la a doua participare la Bienala de la Bruxelles. De Ziua Imnului National al României, bacauanul a dat mina cu presedintele Traian Basescu la Tirgul Mesterilor Populari din Rimnicu Vilcea iar pentru mijlocul lunii augist (14 – 16) are invitatie la cea de-a XXVI-a editie a Tirgului Creatorilor Populari din România, organizat de Muzeul National „Astra” din Sibiu.
abc a zis
sa le fie rusine celor care au furat tblourile …
Sorin Iancu a zis
Cu toata stima si consideratia,cand scrieti un articol informati-va mai bine despre evenimentul in cauza. „Food Culture” nu este un eveniment cultural ci unul comercial,un fel de targ cu de toate…Domnul Maric expune picturile in cort si nu pe simeze iar publicatia Dernières Nouvelles d’Alsace nu este „presa franceza”ci doar o publicatie locala de mic tiraj.Francezii au ei artistii lor ,de mare valoare care nu se injosesc sa expuna la targuri,artisti adevarati cu bogata activitate culturala care prin arta lor au cucerit lumea,cea ce nu e cazul d-lui Maric.