• după data de 17 noiembrie, comercianții din piețe, care vînd produse alimentare ambalate, preambalate, dar și produse industriale, vor fi nevoiți să părăsească tarabele
Mărfurile alimentare ambalate, preambalate, precum și produsele nealimentare, nu vor mai putea fi comercializate pe tarabe începînd din data de 17 noiembrie. Măsura a fost stipulată printr-o Hotărîre de Guvern adoptată în urmă cu cîteva zile, care se referă la reglementarea comerțului pe tarabe cu produse alimentare și nealimentare. Astfel, conform HG nr. 1103/2002, de luna viitoare, persoanele fizice sau juridice care practică un comerț ambulant cu produse alimentare preambalate sau ambalate, altele decît cele agroalimentare, dar și produse nealimentare noi, uzate sau recondiționate, de tipul produselor industriale, electronice, electrocasnice și piese de schimb pentru acestea, jucării, cosmetice, încălțăminte, textile, detergenți, piese și accesorii auto, ceasuri, aparatură de măsură și control nu vor mai avea voie să vîndă astfel de mărfuri în piețe. Acestea vor putea fi oferite consumatorilor numai în spații cu destinație prestabilită, care să fie racordate la rețeaua de alimentare cu energie electrică, apă, canalizare, să aibă ventilație, incinte frigorifice, banc de probe pentru aparatură electronică, spații de depozitare, unde să fie asigurată temperatura de păstrare cerută de producător, și spații delimitate pentru produse alimentare și nealimentare. Menită să ofere consumatorilor o mai bună protecție, măsura luată de Guvern poate revoluționa radical modul în care se face acum comerț atît în piețele agroalimentare de pe raza localităților, cît și ocazional, în oboare și tîrguri.
O bună parte din agenții economici sau persoanele fizice care se ocupă de astfel de activități nu au alte surse de venit. După 17 noiembrie, acești comercianți au toate șansele să își vadă năruită afacerea dacă nu vor dispune de suficienți bani pentru închirierea unor spații comerciale. Pentru agenții economici care au închiriat, de curînd, spațiile comerciale din Piața Centrală din Bacău, aplicarea acestor prevederi va reprezenta încă o gaură în plus în bugetul societăților lor. Majoritatea acestor comercianți au achitat în avans sume cuprinse între 80 și 20 de milioane de lei pentru a putea participa la licitațiile organizate în urmă cu cîteva luni în vederea închirierii acestor spații. Din sumele achitate în avans au fost construite spațiile comerciale din termopan, care se amplasează acum în incinta Pieței Centrale. Deși au racord la rețeaua de energie electrică, aceste spații nu beneficiază acum de alimentare cu apă potabilă și canalizare, așa cum stipulează recentul act legislativ. Un nou racord la rețeaua de alimentare cu apă le va scoate acestor comercianți alte zeci de milioane de lei din buzunar. Chiar dacă mai sînt doar trei săptămîni pînă la intrarea în vigoare a acestei hotărîri, prevederile cuprinse în actul legislativ nu sînt cunoscute de majoritatea comercianților. „Nu am auzit încă de o asemenea lege. După ce am plătit 80 de milioane de lei nu văd de ce nu aș putea să îmi desfac în continuare produsele în acest spațiu. Acum sînt, oricum, alte condiții decît înainte, cînd stăteam sub acoperișurile din folie de plastic. Dacă va fi nevoie, îmi vor schimba profilul de activitate, însă de aici nu plec. Din asta ne cîștigăm pîinea toți cei din familie”, spune Maria Munteanu, unul dintre agenții economici din Piața Centrală. La rîndul său, Ovidiu Băncilă, directorul Administrației Piețelor din cadrul Primăriei Bacău, spune că legea este binevenită și înlesnește practicarea unui comerț civilizat. „De săptămîna viitoare, vom stabili împreună cu directorii Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului, Direcția Sanitar-Veterinară, Direcția de Sănătate Publică, Oficiul Concurenței și Biroul Teritorial de Metrologie măsurile care vor trebui luate pentru respectarea, de către comercianții din piețe, a acestei hotărîri” a mai declarat Ovidiu Băncilă. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns