• dorința localnicilor a ajuns pe masa conducerii Direcției de Sănătate Publică • ideea s-ar putea materializa doar dacă se vor găsi sponsori
După cum merg treburile în sistemul sanitar băcăuan, locuitorii de la sate au tot dreptul să se declare nemulțumiți. Dacă pentru un consult medical țăranii găsesc rezolvarea chiar în comuna lor, fie și cu prețul deplasării cîțiva kilometri pe jos pînă la dispensar, pentru medicamente sau analize de laborator ei trebuie să ia calea orașului. Sătui de aceste drumuri, pentru care plătesc sume mult prea mari în comparație cu veniturile lor, țăranii din comuna Lipova i-au cerut primarului să facă tot posibilul ca în localitatea lor să se înființeze o farmacie și un minilaborator de analize medicale. Păsul lor a fost ascultat de consilierii locali, iar la începutul acestei veri, Primăria din Lipova a înaintat Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău propunerea ca în comună să se deschidă cele două unități sanitare.
„Oamenii din Lipova se plîng că distanța pe care o au de parcurs pînă la Bacău pentru medicamente și analize este foarte mare și de multe ori se văd nevoiți să renunțe la tratament din cauza lipsei banilor de drum. Dacă în comună ar fi un punct farmaceutic sau un minilaborator, lucrurile s-ar rezolva. Consiliul Local nu are fonduri pentru amenajarea acestor unități, așa că am cerut ajutorul Direcției de Sănătate Publică”, ne-a declarat Costel Baciu, primarul comunei Lipova.
Cererea sătenilor nu pare să aibă prea multe șanse de reușită. În prezent nu există nici o bază legală prin care DSP să decidă înființarea unor astfel de unități și nici să le doteze cu aparatură. „Farmaciile și laboratoarele de analize sînt în actualul sistem sanitar firme private, care decid singure unde își deschid puncte de lucru. Dacă vreun patron de farmacie sau laborator vrea să asigure servicii medicale într-o comună, ia singur această hotărîre și are nevoie de la noi doar de autorizații sanitare”, ne-a declarat doctorul Sorin Stancea, inspector al asistenței medicale primare din DSP. Reprezentanții DSP spun că, înainte de revoluție, în dispensarele comunale exista posibilitatea ca pacienții să-și procure medicamentele necesare direct din cabinetul medicului. „Înainte de ’89 am fost medic la dispensarul din Colonești. În afară de aparatul de urgență, pe care eram obligat să-l am în cabinet, primeam fonduri de la Ministerul Sănătății pentru aprovizionarea cu medicamente pentru un așa zis punct farmaceutic de gratuități. Sugarii, copiii, gravidele, lehuzele și pensionarii de C.A.P. beneficiau de rețete gratuite. Acestea existau la cabinet, iar bolnavul nu era nevoit să plece la oraș ca să-și ia tratamentul. Nici cei cu rețete cu plata integrală nu trebuiau să plece la Bacău. Asistenta medicală avea voie să organizeze un punct farmaceutic chiar în cadrul dispensarului, de unde bolnavii își cumpărau rețetele. Acest mod de organizare a dispărut, iar pacienții de la țară întîmpină mari greutăți atunci cînd trebuie să-și procure tratamentul sau să facă analizele prescrise de medic”, a explicat doctorul Stancea cum era pe vremuri.
Singura posibilitate ca țăranii din Lipova să-și vadă visul cu ochii este ca în comuna lor să apară vreun sponsor, dornic să deschidă un laborator și o farmacie. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns