O circulară a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a fost răspândită prin toate primăriile şi atrage atenţia că toţi locuitorii localităţilor unde există reţea de canalizare au obligaţia să se racordeze la aceasta, WC-urile din fundul curţii, dar şi fosele septice, fiind interzise. Adresa a ajuns și prin administrațiile locale din județul Bacău. Primarii trebuie să informeze cetățenii, dar sunt sceptici că se va schimba ceva.
„Noi avem rețea de canalizare, dar sunt persoane care nu sunt racordate. Din două motive, nu au bani, pe de o parte, iar pe alta, dacă ar dori să se racordeze la apă nu mai pot pentru că rețeaua este subdimensionată, nu mai face față la numărul de locuitori din prezent”, explică primarul localității Mărgineni, Ionel Popa. Mulți dintre cetățenii săi nu au bani dar „nici nu le-ar conveni să se racordeze, din cauza costurilor”, mai spune edilul.
La Nicolae Bălcescu situația este asemănătoare. Deși rețeaua de apă și canalizare acoperă 85 la sută din suprafața comunei, nu toți cei care au acces la ea sunt și racordați. „Este vorba pur și simplu de capacitatea financiară. Este vorba de racordarea până în curte și apoi costurile de a face o baie. Nu toți au situație”, spune primarul Anton Șiler.
La Răchitoasa abia se va începe construcția unei rețele de canalizare și asta doar pentru satul Răchitoasa. Deși nici nu este realizată, doar jumătate dintre cetățenii din sat au semnat că doresc racordarea. „Urmează, după obținerea avizelor pentru autorizația de construcție, să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Am avut la bază o listă cu 800 de semnături și vom realiza o rețea de 2,8 kilometri de canalizare”, spune primarul Valentin Moraru.
Racordarea la rețea costă între 1.000 și 2.000 de lei, în funcție de distanță, materiale, manoperă.
Potrivit statisticii, la finalul anului 2017, doar 53 de localități din județul Bacău aveau o rețea de canalizare, dintre care opt sunt municipii și orașe. Rețeaua de canalizare avea 681 kilometri. Potrivit datelor recensământului din 2011, din cele 267 de mii de locuințe din județ doar 55 la sută aveau alimentare cu apă, 54 la sută canalizare și 51 la sută baie în locuință.
Amenzile prevăzute de Legea serviciului de alimentare cu apă și canalizare sunt cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.
Departamentul pentru Administrație Publică si Dezvoltare Regională a zis
Pentru judetul Bacau vom introduce si distribui catre populatie, vouchere de racordare WC.
Anonim a zis
Dar strazile din Municipiul Bacau care nu au canalizare, cand vor fi racordate?
bogdan i a zis
cand nu se vor mai construi case alandala unde nu exista utilitati !
Dan a zis
Reteaua de canalizare din Margineni, a fost facuta pe repede-inainte.Sunt locatii in care reteaua este deasupra nivelului anumitor utilizatori, astfel ca acestia vor fi nevoitit sa-si monteze pompe pentru deversarea in reteaua de canalizare. O gandire stralucita a autoritatilor locale, binenteles cu ghilimelele de rigoare.
Blabla a zis
Interesați-vă cei de la DNA cum este rețeaua de canalizare in Magura, sub nivelul străzii la maxim 70 cm, prin urmare sunt multe familii neacordate, deci dragi furnizori de servicii, dacă impuneți racordare la rețeaua de canalizări PROST EXECUTATE, puneți mâna și cumpărați pompe la cetățeni!!!
Galaoan a zis
Ce te faci, cand pe strada ta, nu s-a facut canalizare, ca strada e putin in panta si sunt doar 3 case ?. Asta se intampla in orasul Darmanesti, str. Mioritei. La ce sa facem racordarea?
Jona a zis
Dar pe taranoii aia de primari cine ii obliga sa isi miste hoitul ca sa isi faca treaba, au fonduri europene gratis garla, ca nu a fost alesi ca sa isi mareasca salariile lui si a salahorilor din primarie. Pai primarul Popa de la Margineni a avut noroc ca l-a facut Solot primar, ca nu il votau nici cei din familie, de cand a iesit primar e doar o fantoma, nimeni nu il mai vede pe strada pe primul gospodar al comunei. Si nici nu poti racorda pe oricine, multi chiar daca ar vrea nu pot, drumurile sunt facute de acum 50-100 de ani, aia nu s-au gandit cand si-au asezat casele ca isi vor trage canalizare stranepotii lor, unii sunt in deal, altii pe vale, cum ridici rahatul cu 5-6 m la nivelul drumului daca nu ai voie nici macar cu fosa septica. In Margineni cand s-a facut asfaltarea, atat de destepti ce au fost proiectantii incat au mai ridicat drumul cu inca 1 metru in unele cazuri, canalizarea s-a facut dupa ureche caci nimeni nu stia pe unde si ce trece, pe unele strazi trece conducta de la Valea Uzului care alimenteaza casa de apa de la Barati de unde se alimenteaza tot orasul, unde sa mai puna si ala conducta de canalizare. Aici singura rezolvare pe viitor e sa nu se mai permita asfaltarea strazilor fara a fi facuta reteaua de apa si canalizare dar de unde atata minte la functionarii inutili din primarii. In mod normal prima data ar trebui amendati primarul si functionarii responsabili si sa plateasca din propriul buzunar.
ciuma rosie a zis
Daca va apuca si aveti lacat pe WC, mergeti la primarie si „rezolvati problema” acolo !
Virgil a zis
Un stat falit care nu vine în sprijinul celor pe care minte că-i protejează. Îi amenință cu amenzi specific statelor teroriste, totalitare. În realitate nu-l interesează decât colectarea de bani la buget. Doar că un prost administrator chiar dacă ar primi mai mulți bani tot prost rămâne și nu-i vor ajunge oricât ar avea. Așa se întâmplă în orice stat (administrație) supraponderal(ă). Faliment scrie pe voi, călcați pe urmele Venezuelei.
Voicu Iulian a zis
Dar o fi valabil şi pentru comuna Stănişeşti oare? Cu asfaltarea a terminat domnul primar acum mai are probleme şi cu canalizarea…câtă treabă are sărmanul!!! Dar salariile, salariile când mai cresc???????????
bogdan i a zis
Stanisesti va avea canalizare cand va zbura porcu’… 🙂