În mai multe unități școale din municipiul Bacău se încalcă legea. Consilierul local independent Cristian Ghingheș, în urma unor sesizări, a aflat că la Colegiul Vasile Alecsandri se percep taxe pentru eliberarea foii matricole și a altor acte de studii ale elevilor. Acest fapt contravine legilor în vigoare, fapt semnalat și de tânărul consilier băcăuan.
Fiind sesizat că CNVA-ul percepe taxe pentru eliberarea foii matricole dar și pentru alte acte de studii ale elevilor, gratuite conform Legii Educației (art. 111, alin. 1, litera i), am tras o fugă până la liceu și am avut o discuție constructivă cu doamna Loredana Ghelasă (director adjunct).
Am informat-o că taxele sunt ilegale, că acele decizii ale Consiliului de Administrație prin care au fost instituite sunt nule și am rugat-o să facă demersurile necesare pentru remedierea situației. Astfel, marți ne vom întruni în CA pentru constatarea nulității acelor decizii și pentru aprobarea modalității de restituire a banilor către elevii care au plătit deja aceste taxe abuzive – Kristofer.ro (blogul personal al consilierului Cristian Ghingheș)
Asociația Elevilor din Bacău s-a implicat imediat
Astfel de taxe abuzive există în mai multe instituții de învățământ din municipiu, lucru confirmat pe rețelele de socializare de diverși elevi. Cristian Ghingheș i-a rugat pe toți cei care au plătit pentru astfel de acte să facă public acest fapt, pentru a se remedia situația.
La scurt timp după sesizarea făcută de Cristian Ghingheș, Asociația Elevilor din Bacău (AEBC) a luat luat legătura cu Ministerul Educației și se pare că problema va fi îndreptată. „Datorită demesurilor AEBC și în urma colaborării cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Stiințifice această situație a fost rezolvată, urmând ca elevii ce au plătit deja taxa să-și poată primii banii înapoi”, a anunțat într-un comunicat de presă Dragoș Cazan, președintele AEBC.
Sorin a zis
La fel am putea spune ca de fiecare data cand intram si avem nevoie de ceva de la Spitalul Municipal ni se percep taxe! Sunt si astea la fel de legale? Am nevoie lunar de reteta si de fiecare data se percepe o taxa ‘operare calculator’ parca.
rockel a zis
Taxele sunt ilegale intradevar dar, despre faptul ca la fiecare schimbare a formei de invatamant se schimba laptopul,proiectorul,tabla, scaunul,banca,usa,perdele si tot asa pana cand copilul in speta elevul termina fiecare forma de invatamant de ce nu spune nimeni nimic?De ce sunt scoli unde inca se mai colecteaza fondul clasei,fondul scolii…de ce?De ce atunci cand se ridica problema banilor stransi si la ce suma se ridica costurile unui parinte sa-si poarte copilul in scoala in conditiile in care invatamantul este gratuit, explicatia vine trasa parca la indigo de la orice institutie de invatamant”se considera ca si donatii”?De ce atunci cand „donatorii” nu mai au posibilitati financiare sunt pedepsiti prin tratarea cu indiferenta a(copilului) elevului…de ce?Nu se cunosc astfel de probleme,nu au fost sesizate pana acum?Asa dintr-o data ii pasa cuiva de anumite ilegalitati savarsite in institutiile de invatamant…sau poate nu sunt chiar ilegalitati?
Gabriela a zis
Totusi sunt si elevi cu o situatia materiale precara, ei ce ar trebui sa faca?
Cristi a zis
Am terminat liceul economic de 11 ani si am chitanța cu taxa pentru emiterea de foaie matricolă. Aceste taxe se percep de mult timp.
Votant a zis
Asteptam si acțiuni împotriva perceperii taxelor cerute pentru cazarea la camin respectiv masa elevilor din camin, avand in vedere prevederile din Legea educatiei nationale nr. 1/ 2011, articolul 12, alineatul (8) Elevii care în localitatea de domiciliu nu au posibilitatea de a învăţa într-o unitate de învăţământ vor fi sprijiniţi prin decontarea cheltuielilor de transport la cea mai apropiată unitate de învăţământ sau vor primi cazare şi masă gratuite în internatele şcolare, cu excepţia celor înscrişi în învăţământul postliceal.
Votant a zis
Ar fi binevenite si niste masuri împotriva taxelor de cazare si masa a elevilor din internatele scolare, avand in vedere prevederile Legii educatiei nationale nr. 1/ 2011, articolul 12, alineatul (8) Elevii care în localitatea de domiciliu nu au posibilitatea de a învăţa într-o unitate de învăţământ vor fi sprijiniţi prin decontarea cheltuielilor de transport la cea mai apropiată unitate de învăţământ sau vor primi cazare şi masă gratuite în internatele şcolare, cu excepţia celor înscrişi în învăţământul postliceal.
Balcani a zis
Excelentă inițiativă! Felicitări! O mică greutate luată de pe umerii părinților de la țară, cărora le pasă de educația copiilor lor, vor să -i vadă oameni cu carte.
DAR, domnule Ghingheș, ajutați-ne cu gratuitatea căminului și mesei în liceu. Obligăm copiii la o navetă istovitoare, pentru că putem recupera niște costuri.
Elena a zis
Nu sa rezolvat nimic cu taxa ilegala in scoli,Colegiul Grigore Antipa percepe o taxa ilegala de 120 ron pentru eliberare foaie matricola,Unde trebuie sa reclam?