Ziua de 27 martie are o dublă semnificație pentru românii care își iubesc deopotrivă țara și teatrul.
Pe 27 martie 1918, în Basarabia s-a votat unirea cu România, primul act istoric dintr-o „salbă a unirilor” pe care le celebrăm în anul Centenarului; și tot pe 27 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului. Într-o astfel de zi, Fundația Interetnică pentru Cultură și Artă „Ion Ghelu Destelnica” anunță deschiderea stagiunii „Centenar” a Teatrului Itinerant „Petru Valter”.
Primul spectacol al stagiunii, „Dulce Românie, strămoșească glie!”, se adresează elevilor de școală generală, va fi montat în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău și va fi jucat în 20 de reprezentații gratuite către minimum 2.000 de spectatori elevi din mediul rural al județului Bacău.
Peste 30.000 de elevi învață în mediul rural, iar accesul lor la cultură este limitat comparativ cu accesul celor din mediul urban. Pentru sporirea accesului la cultură și la educație a acestor elevi, Fundația a propus o soluție simplă, scalabilă și replicabilă, o formulă de teatru itinerant care să monteze spectacole cu mijloace scenice simple și caracter educativ, pe care să le joace gratuit în locații neconvenționale în comunele din județ.
Teatrul Itinerant „Petru Valter” este un program al Fundației „Ion Ghelu Destelnica” inițiat la sfârșitul anului 2016, ca un gest de onoare față de maestrul Petru Valter, și totodată ca un omagiu adus fostului Teatru de Animaţie Bacău, căruia maestrul i-a trasat destinul.
Conceptul acestui teatru itinerant s-a clădit din experiența culturală a Fundației acumulată de-a lungul timpului prin programele sale, dintre care amintim: Festivalul InterArte ”Atelierele nonconformiste”, Festivalul de Frumusețe Populară, Centrul de Cultură Alternativă SNCFR și, nu în ultimul rând, Teatrul Profesionist ”Trupa în Căruță”. (Comunicat de presă)
Lasă un răspuns