Începe o ediție mai puternică decât oricând.
Anul acesta, turneul profesionist Futures găzduit de Bacău a făcut un pas înainte, pe lângă premiile de 15.000 $ adăugându-se „hosting-ul”, adică găzduirea gratuită oferită oficialilor ITF și primilor opt de pe tabloul principal, fapt care a atras jucători de valoare.
Astfel, pentru prima dată în Bacău vor juca trei tenismani din primii 200 ATP, respectiv Inigo Cervantes Huegun (Spania, nr. 175), Guilherme Clezar (Brazilia, nr. 179) și Bradley Klahn (SUA, nr. 187). Alți opt jucători sunt situați între 200 și 300 ATP, al 18-lea acceptat direct pe tabloul principal fiind pe 471, loc care ar fi fost fruntaș în edițiile de acum un deceniu ale turneului băcăuan. Învingătorul ediției trecute (care la vremea sa a fost mai puternică decât precedentele toate), basarabeanul Radu Albot – nr. 251 ATP, este abia al optulea favorit! La baza băcăuană de tenis se lucrează cu spor, pentru ca jucătorii și publicul să beneficieze de cele mai bune condiții. „Ne bucurăm că an de an venim cu încă puțin în plus, atât în ceea ce privește valoarea de ansamblu a jucătorilor, cât și a amenajărilor pe care le facem la baza noastră”, ne-a declarat Mihai Ciuntea, antrenorul-coordonator de la SCM Bacău, cel care la fiecare ediție a fost inima competiției. Meciurile de pe tabloul de calificări se vor desfășura între 25 și 27 mai, iar tabloul principal va fi între 28 mai și 2 iunie. Organizatori ai turneului sunt FR Tenis, Primăria Bacău, Simba Invest și SCM Bacău.
Teodor Marin și Alex Manole, beneficiari de wild-card-uri
FR Tenis și SCM Bacău își împart egal cele patru wild-card-uri pe care le pot oferi. Astfel, Federația a anunțat miecuri că le acordă această șansă lui Patrick Ciorcilă (Cluj, nr. 768 ATP) și lui Bogdan Apostol (Mediaș, 1695 ATP, jucător de U18). SCM Bacău a optat anul acesta pentru jucătorii săi Teodor Marin (1480 ATP) și Alexandru Manole (jucător de U16). „Am încercat, de-a lungul vremii, să le dăm o șansă tuturor. Așa că este momentul să-l aruncăm în această luptă grea pe cel mai promițător produs băcăuan al momentului și care a progresat mult în ultimii doi ani, Alex Manole. Sigur că va fi extrem de greu pentru el, deoarece aproape sigur va întâlni un cap de serie și, oricum, un jucător cu forță de joc și experiență mult superioare. Dar, indiferent de rezultat, un astfel de meci îi va folosi”, consideră antrenorul Mihai Ciuntea. Jucătorul de 15 ani (fost campion național al U14) este mulțumit că a fost ales, iar asta este pentru el „deosebit de încurajator”.
Ignat, americanul
Dintre băcăuanii plecați la studii în străinătate, va evolua pe tabloul de calificări Dragoș Ignat, alături de mai micii săi colegi rămași acasă Vlad-Octavian Murad (foto), Tudor Diaconu, Sabin Saveluc și Tudor Burghelea. Dragoș a trecut cu bine de primul an de studenție la New York, el făcând facultatea chiar în Manhațan, printre zgârie-nori. „Locuiesc într-o clădire de 20 de etaje. Într-o clădire destul de apropiată, la etajul 35, stă Bogdan Bortă (fost jucător băcăuan – n.r.), care acum lucrează pe partea administrativă la unul dintre cele mai mari spitale din SUA. El a fost angajat până de curând la o mare bancă de investiții”, ne-a povestit Ignat. În primul său an, Ignat a mâncat engleză pe pâine, o etapă obligatorie pentru străinii ce studiază în America. „A fost greu începutul, cu nopți nedormite și multe eseuri în engleză, cu permanentul efort de a traduce, dar a trecut. Engleza mi-a devenit obișnuință. De-acum va fi mai simplu”, crede el. Fostul campion român la U16 și U18 n-a legat tenisul de gard în SUA. „M-am antrenat serios și am participat în decembrie la un turneu futures de 10.000 $, trecând cu bine de calificări. Din păcate, în ultima lună am bătut mingea doar de vreo patru-cinci ori. Nu forma fizică și tehnica îmi lipsesc, ci meciurile de pregătire sau oficiale. Sper să vină cât mai mulți spectatori, care să ne încurajeze și să se bucure de tenisul de calitate ce va fi la Trofeul Bacăului”, ne-a mai declarat Dragoș Ignat.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns