• societăți cvasianonime cîștigă ilegal de zeci de miliarde de lei în urma afacerilor cu petrol • fără teamă că ar putea păți ceva, administratorii fură ca-n codru, se folosesc de firme fantome și ignoră orice prevederi legale în domeniul fiscal
O societate, alta printre atîtea altele descoperite de Garda Financiară, cu un nume care oamenilor de afaceri nu le spune nimic, a derulat afaceri de sute de miliarde de lei din petrol și a furat de la stat 12 miliarde de lei din contravaloarea a doar cîteva facturi. Care este valoarea reală a prejudiciului, numai Dumnezeu și administratorul sînt în măsură să spună. Cum primul este mai greu de abordat, iar al doilea nici nu se sinchisește de legile românești, mai mult ca sigur că țeapa dată statului român va rămîne doar la valoarea descoperită de comisarii Gărzii Financiare Bacău.
Comisarii Gărzii Financiare Bacău sînt pe urmele administratorului SC Covrirom SRL din Bacău, Nicolaie Adrian Alistar, un băcăuan care stă pe strada Mioriței nr.30. Acesta a intrat în atenția comisarilor Gărzii Financiare cu un an în urmă, răstimp în care el a avut parte și de trei sesizări penale din partea acestei instituții. Toate însă rămase în coadă de pește la organele de anchetă. Primul contact al comisarilor Gărzii Financiare cu administratorul SC Covrirom a avut loc în anul 2002, cînd au descoperit o evaziune fiscală de aproape un miliard de lei. Acești bani ar fi trebuit virați la bugetul statului, însă administratorul s-a gîndit să evite acest lucru și să-i bage în buzunar. Modalitatea de lucru a fost foarte simplă: și-a supradimensionat cheltuielile, înregistrînd în contabilitate facturi emise de societăți fantomă. Acesta a fost ultimul contact al comisarilor Gărzii Financiare și cu arhiva societății, dar și cu administratorul, pentru că după această dată, Alistar a refuzat categoric să prezinte actele contabile la control și nici prin gînd nu i-a trecut să mai dea ochi cu oamenii fiscului. Apelînd la ajutorul colegilor lor din toată țara, comisarii au mai descoperit alte facturi în neregulă ale societății Covrirom, în valoare de patru miliarde de lei. Toate demersurile comisarilor s-au dovedit aproape fără efect, așa că în lunile iunie, iulie și noiembrie 2002 au înaintat trei sesizări penale la Parchet.
Administratorul și arhiva societății au dispărut în ceață
Imediat după efectuarea controalelor în 2002, administratorul societății a considerat necesar să întrerupă relațiile și cu Direcția Generală a Finanțelor Publice și nu a mai depus nici declarațiile de venituri și taxe, nici bilanțul contabil și nici raportările periodice prevăzute de lege. Mai mult, în aceeași perioadă, comisarii Gărzii Financiare au mai descoperit încă 40 de facturi fiscale emise de Covrirom către SC Avia Oil Compani SRL din București, în valoare totală de 12,5 miliarde de lei fără TVA, ce aveau ca obiect livrarea de produse petroliere neaccizate, respectiv Combustibil Lichid Ușor, benzină de extracție și extract aromatic. Facturile au fost emise în perioada iulie – septembrie 2002 în baza unui contract de livrare a 500 de tone de solvent ușor, contract suplimentat cu încă 500 de tone de combustibil tip M. Din partea societății Covrirom contractul a fost semnat de administratorul societății, Adrian Alistar. Neînregistrînd în contabilitate aceste facturi, administratorul Covrirom a furat de la stat nici mai mult, nici mai puțin de 7,1 miliarde de lei. „Mai mult, prin valorificarea fără documente legale de livrare a produselor petroliere înscrise în facturile de livrare, acestea au ajuns pe piața carburanților auto substituite cu produse de calitate superioară fiind vîndute ca benizine sau motorine la stațiile de aprovizionare”, ne-a declarat comisarul șef al Gărzii Fiananciare Bacău, Pavel Albu. Toate acestea nu l-au afectat însă în nici un fel însă pe Alistar, pentru că oamenii legii au fost nevoiți să afișeze public rezultatele controlului dat fiind că nu l-au găsit pe administrator niciunde. „Nici măsurile asiguratorii, de sechestru asupra bunurilor de patrimoniu, nu pot fi aplicate, întrucît patrimoniul societății comerciale nu a putut fi identificat în condițiile în care arhiva a fost distrusă sau înstrăinată”, ne-a mai spus Albu. Adrian Alistar îi avea ca asociați la Covrirom pe Sorin Stoleru și Ciprian Dragoș. Comisarii au mai descoperit că tot în cursul anului 2002, după efectuarea primelor verificări, cei trei acționari au încercat să scape de societate, întocmind chiar un act notarial autentificat de transmitere a părților sociale către un prahovean. Totul a rămas însă în acest stadiu, iar autentificarea nu a mai fost transmisă la Registrul Comerțului. După aceste constatări comisarii ar urma să întocmească cea de-a patra sesizare penală pe numele lui Alistar. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns