Salariații își cer în instanță lefurile restante.
Petru DONE
Tribunalul Bacău a amânat judecarea cauzei din dosarul deschis de un grup numeros de salariați ai societății Uton Onești pentru recuperarea unor drepturi bănești din salarii neachitate timp de mai multe luni. Noul termen este 5 aprilie. Cauza a fost deschisă încă de la sfârșitul lunii octombrie, dar soluționarea a fost amânată iar cauza a fost repusă pe rol în luna decembrie, cu termen de judecată pe 15 februarie.
„Era de așteptat să primim un nou termen de judecată – ne-a declarat Gheorghe Constăndoiu, liderul sindicatului din întreprindere, el însuși parte în acest proces. Au invocat că Uton a plătit deja sume importante de bani la fondul de garantare constituit conform Contractului Colectiv de Muncă. Avocatul nostru a cerut, însă, dovada acestei plăți. Așa puteam pune și noi la dosar o hârtie oarecare. Nouă ni s-a părut că președintele completului de judecată a cam tărăgănat să se pronunțe în favoarea acestei cereri. Ni s-a părut că nu i-ar obliga pe patroni să aducă această dovadă.”
Salariații au cerut ca instanța să aducă următorul termen de judecată mai devreme de 5 aprilie, în ideea că pe 25 februarie Uton ar putea intra în insolvență după termenul de judecată pe care îl are într-o speță de acest gen. „Nu s-a acceptat – a mai spus Gheorghe Constăndoiu -, pe motiv că programul judecătorilor este foarte încărcat. Nouă ne e teamă câ până la termenul din aprilie suntem deja gata, adică nici nu va mai trebui să ne prezentăm la tribunal dacă societatea intră în insolvență.” Instanța a mai cerut salariaților să aducă și un tabel cu toți reclamanții, iar în dreptul fiecăruia să fie trecută suma pe care o are de recuperat de la Uton din salariile restante. „Noi am arătat că nu avem acces în baza de date a societății și am dat sugestia să-i fie cerută chiar ei aceste date.” – a precizat liderul sindicatului.
Salariații societății Uton se află acum în șomaj tehnic pînă pe 14 martie.
Uton are mai multe procese pe rol, în care se solicită drepturi bănești, dar și în dosare prin care creditorii i-au cerut falimentul sau insolvența. O cerere de intrare în insolvență a fost făcută chiar de Uton. Astfel, pe 20 februarie se va judeca un nou termen în procesul cu creditorul Felbermayr România, pe 25 februarie cel al cererii Uton, iar pe 15 aprilie procesul cu creditorul Biodinamic Onești.
Înființată în anul 1973, sub denumirea de Întreprinderea de Utilaj Chimic Borzești (IUC), societatea Uton va împlini, curând, 40 de ani. Întreprinderea a fost creată, inițial, ca furnizor de echipamente pentru industriile chimică și petrochimică, lângă platforma industrială Borzești, pentru care era un fel de „mecanic șef”, pentru a-i asigura utilajul chimic de care avea nevoie. Evoluția ei a însemnat, însă, diversificarea produselor și pieţelor sale, iar Uton chiar a devenit un important furnizor de utilaje din România. După 1990, la Onești se fabricau și echipamente energetice.
Uton a trecut, în ultimii ani, prin perioade foarte grele financiar, iar numărul salariaților s-a micșorat permanent. Distrugerea industriei petrochimice și chimice românești a fost unul dintre motivele pentru care piața ei s-a îngustat foarte mult.
Lasă un răspuns