Lichidatorul companei de stat Termoelectrica, Muşat & Asociaţii-Restructuring & Isolvency SPRL, organizează licitaţie deschisă cu strigare pentru vânzarea Centralei Termoelectrice din Borzeşti. Preţul de pornire a licitaţiei este de 96,8 milioane de lei (21,8 milioane de euro), cu TVA. Garanţia de participare este de trei milioane de lei, iar taxa de participare la licitaţie de 10.000 de lei, cu TVA inclusă. Numai dosarul de prezentare costă 5.000 de lei cu TVA inclusă, iar taxa de acces direct la datele privind activul este de 5.000 de lei cu TVA. Licitaţia deschisă cu strigare va avea loc pe 20 august.
Termoelectrica a intrat în procedură de dizolvare şi lichidare voluntară în luna martie a anului trecut. La sfârşitul lunii iulie, mai multe active ale sale, care includ centrala termoelectrică Doiceşti (judeţul Dâmboviţa) şi staţia intermediară de comprimare din comuna Aninoasa (judeţul Dâmboviţa), au fost vândute firmei European Energy Communications, la preţul de 60,89 milioane de lei (13,8 milioane de euro). Termoelectrica avea, la intrarea în dizolvare, 12.000 de angajaţi, trei filiale (Electrocentrale Mintia, Electrocentrale Bucureşti şi Electrocentrale Galaţi) şi patru sucursale (Paroşeni, Doiceşti, Borzeşti şi Brăila).
Termocentrala din Borzeşti a fost dorită, în uiltimii ani, de mai multe companii străine: CEZ România, E.ON, Gaz de France, Electrabel, ENEL, EDF International şi AES Corporation. În 2008, compania Electrabel (Belgia) a şi câştigat licitaţia organizată de Termoelectrica pentru proiectul unei noi centrale elctrice la Borzeşti. După ce a intrat ulterior pe fir la Borzeşti, la începutul anului 2010, GDF Suez tocmai anunţase că a terminat studiul de fezabilitate pentru centrala de 400 MW. Proiectul, a cărui valoare era de circa 400 de milioane de euro, era primul care avea studiul de fezabilitate terminat, iar valoarea investiţiei urma să ajungă la circa o jumătate de miliard de euro. Grupul de la CET Borzesti trebuia să funcţioneze cu gaze şi să fie deţinut, în proporţie majoritară, de Electrabel Belgia, controlată de GDF Suez, pe sistemul: străinii să vină cu banii pentru construcţia centralei, iar Termoelectrica, proprietarul CET, cu activele deja existente şi cu infrastructura de la Borzeşti, cu care să aibă o participaţie minoritară în proiect.
Lasă un răspuns