In 1994, o mina de tineri bacauani pasionati a infiintat o trupa de dans care, in foarte scurt timp, avea sa capete recunoastere prin reprezentatiile deosebite pe care le oferea publicului cu diferite ocazii. Trupa se numea Power Dance, stilul abordat era break dance, iar din ea facea parte si Adi Apostol, cel care, in 1998 a dus mai departe traditia devenind din discipol, mentor. Acesta a reinfiintat practic trupa desfiintata prin plecarea membrilor ei, fiecare pe durmul sau.
S-a nascut astfel a doua generatie Power Dance care a activat cinci ani, bucurind privirile unui public extrem de numeros prezent in salile de spectacol din Bacau si tara, deopotriva. In acei ani, trupa bacauana Power Dance a obtinut si o performanta nationala, respectiv locul al III-lea la o competitie cu specific. In 2002 trupa s-a destramat insa, din nou, parind ca pentru totodeauna. Si totusi, in urma cu un an, profesorul Adi Apostol s-a „incapatinat” sa-si reia proiectul.
Astfel ca, pe 1 octombrie 2010, s-a nascut, oficial, a treia generatie Power Dance, formata din doi adolescenti bacauani pe care ii leaga nu doar o frumoasa prietenie, ci si marea pasiune a dansului: Mihail Mata si FlorinTirdea.
„Sintem o familie de roboti”
Diferentele de virsta, constitutie si caracter dintre Mihail – 14 ani, elev in clasa a VIII-a la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” Bacau si Florin – 17 ani, clasa a XI-a la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” Bacau, nu i-a impiedicat pe cei doi sa-si gaseasca un tel comun, dat de o pasiune comuna. Pasiunea este dansul, iar telul, perseverenta.
Cei doi, impreuna trupa Power Dance, desi aflati la inceput de drum, au reusit, sub atenta coordonare a profesorului Adi Apostol, sa se faca rapid remarcati prin stilul aparte de dans pe care il practica – cuvinte cheie: street dance, break dance, popping – chiar daca l-au abordat pina acum doar in cadrul spectacolelor prilejuite de balurile bobocilor organizate de liceele bacauane. Cu fiecare reprezentatie au reusit sa faca senzatie, Mihai si Florin devenind pe scena, din oameni, doi robotei bine sincronizati si plini de mesaj.
„Pe scena sintem o familie de roboti, incercind prin dansul nostru, sa transmitem si mesaje publicului, pentru ca dansul asta trebuie sa fie, mesaj. In ceea ce ne priveste, speram ca facem de fiecare data, ca mesajul sa ajunga la public. Tot ce facem, facem cu mare suflet. Pasiunea pentru acest stil de dans ne-a insuflat-o domnul profesor Adi Apostol, dumnealui a pornit de la zero cu noi, iar daca chiar reusim sa transmitem ceva pe scena, acest lucru i-l datoram”, a marturisit Florin.
Cei doi „robotei” au vise mari, dorindu-si din tot sufletul sa continue sa danseze in Power Dance cit mai multa vreme. „Acum sintem la inceput, sintem constienti ca avem enorm de munca, dar vrem sa continuam cu trupa chiar daca, la un moment dat, eu voi pleca la facultate, iar Mihai va intra la liceu. Vrem sa ne facem cunoscuti prin Power Dance si sa fim Power Dance pe scena. In rest, sintem normali”, a mai spus Florin. Sint convinsi ca sint si criticati de unii – „este normal sa fie si oameni carora nu le place ce facem” – asta nu-i impiedica insa sa creada in reusita, cu pretul unei munci asidue.
„Antrenamentele sint destul de dure, muncim mult, dar asta ne face bine”, spun cei doi robotei. Munca presupune antrenamente, la Casa de Cultura „Vasile Alecsandri” Bacau, de doua-trei ori pe saptamina, cite doua-trei ore de dans. „Este foarte greu, dar ne place!”, zice Mihail.
Dansul, dincolo de arta
Mihail si Florin spun ca dansul le pune ordine in viata. Este unul dintre motivele puternice pe care-l invoca atunci cind definesc dansul ca pe o ferma recomandare.
„Din toate punctele de vedere, dansul este o forma de arta. In dans te regasesti. Ai posibilitatea sa-ti descoperi laturi pe care probabil, altfel nu le-ai putea gasi. Celor din generatia noastra, daca ar fi sa le pot transmite un mesaj, acela ar fi: incercati sa va descoperiti calitatile si luptati indiferent de cite probleme ar aparea.
Dansul, dar si orice alta activitate sportiva extracuriculara, reprezinta o modalitate prin care astfel de calitati pot fi gasite”, spune ferm si increzator Florin Tirdea. Cind nu sint pe scena, Mihail si Florin nu sint Power Dance, ci doua persoane normale, se caracterizeaza ei, si care asa doresc sa si ramina. Mihail cu pasiunile lui – altele decit dansul – filmul (este „fan” seria Fast and Furious si Avatar) iesirile „cu baietii” la cite o partida de fotbal, plimbarile in aer liber, Florin cu pasiunea pentru sport – a practicat fotbalul, muzica, lectura etc. Sint fericiti ca in toata povestea asta cu dansul, parintii si prietenii le sint vehementi sustinatori.
tudor a zis
bravo baieti.
Anonim a zis
Bravo baieti tineti-o tot asa !!!